U HAMBURGU

Gradonačelnikova ljubav donijela probleme političarima

30.11.2010 u 15:53

Bionic
Reading

Za sve je kriv Ole von Beust! Dotični je bio gradonačelnik Hamburga od 2001. godine i uživao je veliku popularnost u gradu. No liberalni demokršćanin Von Beust je ljetos odlučio otići iz politike jer se zaljubio te je napustio poziciju gradonačelnika krajem kolovoza i posvetio se privatnom životu

To je izazvalo velike poremećaje u vladajućoj koaliciji njegovih demokršćana i Zelenih, koja je bila prva te vrste u Njemačkoj. Dogovorena je bila 2008. i bila je Von Beustovo političko dijete, ali i važna za politiku na državnom nivou, kao nova

koalicijska opcija za Kršćanske demokrate Angele Merkel, koji su dotada mogli vladati jedino s liberalima, ili u velikoj koaliciji sa socijaldemokratima, što pak nikome ne odgovara.

Von Beusta je na mjestu gradonačelnika naslijedio vrlo konzervativni i nesimpatični Christoph Ahlhaus, s kojim su Zeleni isprva pokušali zajedno raditi, no nakon četiri mjeseca je postalo jasno da od toga neće biti ništa. Zato je u nedjelju lokalno vodstvo Zelenih odlučilo istupiti iz vladajuće koalicije i tako isprovocirati izbore za gradsku skupštinu, koji će se održati u veljači 2011. godine. Ahlhaus je tu vijest primio samouvjereno, iako sve ankete pokazuju da demokršćani pod njegovim vodstvom u Hamburgu gube na podršci javnosti.
Naime, Hamburg je uvijek bio ljevičarski nastrojen grad te su na vlasti desetljećima bilo socijaldemokrati, što se promijenilo zahvaljujući Von Beustu, koji je uvijek nastupao tolerantno i kozmopolitski. No namrgođeni Ahlhaus nikada nije uspio zadobiti simpatije javnosti, a napustili su ga i koalicijski partneri te se sada opet otvara prilika socijaldemokratskom kandidatu Olafu Scholzu da postane gradonačelnik.

Osim nesuglasica o lokalnim temama, Zelene je na raskidanje koalicije u Hamburgu potaknulo i nedavno istupanje kancelarke Angele Merkel, koja je počela brusiti svoj konzervativni profil. Na saboru svoje stranke CDU Merkel je održala vatren govor u kojem se ponajviše obrušila na Zelene te moguću koaliciju svoje stranke i ekologa na saveznom nivou nazvala 'sanjarijom za djecu'.

Zahvaljujući i tome sada će demokršćani izgubiti vlast u jednom od najvećih gradova Njemačke, i to na početku godine koju će obilježiti niz pokrajinskih izbora. Zanimljivo, Zeleni uopće nisu izgubili podršku građana Hamburga zbog odlaska iz koalicije te u gradskim anketama i dalje dobivaju svojih standardnih deset posto.