NAKON ISPITIVANJA

Gradonačelnik Zlatko Babić i suosumnjičenici prenoćit će u policijskom pritvoru

15.12.2021 u 20:16

Bionic
Reading

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić i njegovi suosumnjičenici prenoćit će u policijskom pritvoru nakon ispitivanja u zagrebačkom sjedištu Uskoka koji će u četvrtak odlučiti o pokretanju istrage

Zatraže li tužitelji za Babića i trojicu uhićenih istražni zatvor o tome će odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Uz Babića su, kako se doznaje iz izvora bliskih istrazi, u srijedu ujutro u Kutini uhićeni i donedavni predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davor Kljakić, nezavisni vijećnik Dražen Kinderman te Darko Kolsek.

U kasnim poslijepodnevnim satima iz Kutine su dovedeni na ispitivanje u sjedište Uskoka u Zagrebu, gdje je kao svjedokinja ranije ispitana i zviždačica Adrijana Cvrtila nakon čijih je optužbi pokrenut postupak protiv Babića i ostalih.

Cvrtila je kao direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina jesenas u javnost izašla s tvrdnjama da su gradonačelnik Babić i predsjednik kutinskog HSLS-a Davor Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasovanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna.

  • +6
Policija dovodi uhićenog Davora Kljakića na ispitivanje u USKOK Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Obojicu je prijavila Uskoku, a Babić je odbacio optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani. Cvrtila danas nije bila dostupna za komentar uhićenja.

Babić je u rujnu objavio da izlazi iz HDZ-a jer ne želi da mu se stranka kojoj je pristupio 1989. "povlači kroz blato" te istaknuo da kroz institucije RH želi otkloniti svaku indiciju koja bi ukazivala na njegovu odgovornost.

  • +5
Zlatko Babić Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Policija i Uskok ranije su, ne navodeći identitet, potvrdili da su uhitili Babića i još tri osobe „zbog sumnje u počinjenje više koruptivnih kaznenih djela”.