posrnuli GRADONAČELNIK

Da nije afere, a danas i uhićenja, teško bi itko izvan Kutine znao za njega: Tko je Zlatko Babić

15.12.2021 u 13:42

Bionic
Reading

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine, teško da bi punio naslovnice medija da ga početkom rujna direktorica tamošnje tvrtke Eko Moslavina Adrijana Cvrtila kao zviždačica nije optužila za zapošljavanje po političkom i obiteljskom ključu. Babić, koji je inače gotovo cijeli radni vijek proveo kao zaposlenik Petrokemije, uhićen je danas u akciji policije i Uskoka

Ovaj donedavni HDZ-ovac izabran je za gradonačelnika Kutine na izborima 2017., na kojima je u drugom krugu pobijedio dotadašnjega gradonačelnika Andriju Rudića. Babić, inače diplomirani inženjer kemijske tehnologije, svoj je drugi mandat osvojio na lokalnim izborima ove godine, i to već u prvom krugu.

Posrnuli gradonačelnik inače je 27 godina radio u kutinskoj Petrokemiji prije nego je ušao u politički ring, no u HDZ-u je od samih početaka stranke 1989. godine.

Babić bi bio tek jedan od lokalnih političara da nije bilo zviždačice Adrijane Cvrtile, direktorice trgovačkog društva Eko Moslavina.

Skromna imovinska kartica

Zlatko Babić kao kutinski gradonačelnik ima plaću nešto višu od 15 tisuća kuna, a supruga mu radi u Centru za socijalnu skrb.

Posjeduje tek kuću u Kutini vrijednu 350 tisuća kuna i automobil Ford Fiesta iz 2016., procijenjen na 35 tisuća kuna.

 

Ona je u rujnu u javnost izašla s optužbama da su Babić i HSLS-ov predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić dogovarali zapošljavanje stranačkih kadrova i rodbine u toj komunalnoj tvrtki.

Cvrtila je imala snimljen razgovor ovog dvojca na tu temu, a sve je dostavila i Uskoku. Nakon što je slučaj izašao u javnost Kljakić je dao ostavku na sve stranačke funkcije te su raspušteni gradski i županijski ogranak HSLS-a u Kutini.

Babić je pak nakon izbijanja afere tvrdio da je Cvrtila u osvetničkom pohodu jer joj je u srpnju u Gradskom vijeću odbijeno izvješće o radu iako je Eko Moslavina u prošloj godini poslovala stabilno i bez gubitaka, kako je Cvrtila tvrdila.

  • +5
Zlatko Babić Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Babić je potom zatražio ispis iz HDZ-a da se stranku ne 'provlači kroz blato'. 'S obzirom na to da se moja stranka, kojoj sam pristupio 1989. godine u baraci u Zagrebu, povlači kroz blato zbog novonastale situacije u Kutini, a koju isključivo želim razjasniti i razriješiti putem institucija Republike Hrvatske, odlučio sam zatražiti ispis iz članstva Hrvatske demokratske zajednice', napisao je 17. rujna na Facebooku.

No ostao je gradonačelnik te je na kraju smijenio Cvrtilu i to prije šest dana - prigodno - na Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Vrh HDZ-a u Zagrebu nije se previše uzdrmao izbijanjem ove afere u rujnu. Plenković je prebacio lopticu šefu županijske organizacije HDZ-a Ivanu Celjaku.

Šef HDZ-a jedino se uzrujao u rujnu, kada su ga novinari pitali je li uhićenje međimurskog župana Matije Posavca i SDP-ovog Stjepana Kovača, uhićenih tek koji dan nakon izbijanja kutinske afere, skretanje pozornosti javnosti s HDZ-ova gradonačelnika Babića.