DRAGAN MARKOVIĆ PALMA

Gradonačelnik Jagodine, osuđeni homofob poziva Srbe da glasaju za austrijsku ultradesnicu

07.09.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma pozvao je u srijedu Srbe u Austriji da na predstojećim izborima u toj zemlji glasaju za ultradesničarsku Slobodarsku stranku (FPÖ)

Marković, koji je predsjednik zastupničke skupine prijateljstva s Austrijom u srbijanskoj skupštini, ističe da Slobodarska stranka, čiji je predsjednik Heinz-Christian Strache 'podržava Srbiju na europskom putu', a da je potpredsjednik Johann Gudenus, kojeg je ugostio u Jagodini, 'jedini europski političar koji je na internetu pokrenuo peticiju da Kosovo ne uđe u UNESCO'.

'Slobodarska je stranka Austrije, kod svih nepravdi koje su se događale Srbiji, u svjetskim institucijama uvijek bila na srpskoj strani i jedina je čiji je jedan zastupnik Srbin', rekao je Marković novinarima poslije sastanka s Gudenusom.

Gudenus se, inače, prije četiri mjeseca oženio u Banja Luci za Tajanu Tajčić te je tom prilikom prešao na pravoslavlje.

Marković je istaknuo kako će kao predsjednik zastupničke skupine prijateljstva s Austrijom u srbijanskoj skupštini podržati ideju da dva parlamenta imaju veću suradnju, dodajući kako će u Beč i ove godine tradicionalno voditi jagodinske studente.

Gudenus, inače i zamjenik gradonačelnika Beča, izrazio je zadovoljstvo 'zbog činjenice da se i Jagodina i Beč, a i Srbija i Austrija, uzajamno poštuju'.

'Beč je privržen Srbima, a i Srbi Beču, a ja ću uvijek biti spreman pomoći Srbima, novim Austrijancima, kojih samo u Beču ima 150.000, a u Austriji 300.000. Oni su se svojim radom integrirali i vrlo su bitni za Austriju', rekao je Gudenus.

Turbo-folk i pornići

Dragan Marković Palma je i inače vrlo osebujan lik koji je nadimak dobio je po prijevozničko-trgovinskom poduzeću Palma čiji je vlasnik. Marković je i osnivač televizije Palma Plus koja je prije gašenja pokrivala dvije trećine prostora Republike Srbije te je bila poznata po emitiranju turbo-folk spotova i tvrdih pornića.

Palma se u politički život uključio se 1993. godine kad je s notornim Željko Ražnatovićem Arkanom i Borislavom Pelevićem osnovao Stranku srpskog jedinstva.

Marković se s pristašama odvojio se od te stranke 2004. godine i u Jagodini osnova novu stranku, Jedinstvena Srbija, koja je osvojila najviše glasova u Jagodini i Pomoravlju.

Jagodinski zoološki vrt

Od 2004. do 2012. godine bio je gradonačelnik grada Jagodine, a za njegova mandata Jagodina dobiva zoološki vrt i aquapark.

Na parlamentarnim izborima 2007. godine Markovićeva stranka Jedinstvena Srbija ušla je u koaliciju s Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom i osvojila dva zastupnička mjesta.

Zbog javnih izjava protiv LGBT populacije protiv Markovića je Prvi osnovni sud u Beogradu studenoga 2011. godine donio presudu za teški oblik diskriminacije, definiran kao izazivanje i poticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti na osnovi seksualne orijentacije.[