ZMAJLOVIĆ ODGOVORA

'Gradonačelnik Duspara manipulira javnošću'

29.10.2012 u 18:56

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ustvrdio je danas da slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara manipulira javnošću te istaknuo da on osobno nikad nije rekao da zagađenje zraka u tom gradu nije problem ili da njegovi građani udišu čisti zrak.

Zmajlović je, na konferenciji za novinare u ministarstvu, ustvrdio da je riječ o grubim manipulacijama grada i širenju panike jer je po Zakonu o zaštiti zraka, kako je objasnio, upravo obveza grada obavijestiti i uputiti građane kako se trebaju ponašati kad se prekorače propisane granične vrijednosti zagađenja. S obzirom na to da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti koncentracije dušikovog dioksida, sumporovog dioksida i ozona, nije bilo razloga za postupanje, ocijenio je Mihael Zmajlović

'Poduzeti su koraci za rješavanje problema', istaknuo je Zmajlović i zaključio da trenutačno stanje nije najbolje, no 'ne utječe izravno i značajno na zdravlje građana'.

Granična vrijednost za onečišćenje sumporovodikom je sedam mikrograma, kada se počinje osjećati neugodan miris, a po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) opasna količina za zdravlje je 1500 mikrograma po metru kubičnome. Što se tiče benzena, objasnio je Zmajlović, izmjerena je prosječna količina otprilike 2,28 mikrograma po metru kubičnome, a na prosječnoj godišnjoj razini ne smije prelaziti pet mikrograma.

Razloge gradonačelnikove reakcije vidi u koincidenciji da je u gradu i komunalnom poduzeću posljednjih nekoliko tjedana inspekcija zaštite okoliša. Zmajlović vjeruje da je Brođanima najveći problem neugodan miris sumporovodika, no ističe da je velik ekološki problem i samo odlagalište otpada u gradu koje je, kako je rekao, u katastrofalnom stanju i upućuje na nepoštovanje propisa i propust gradskih vlasti da učine ono što su dužne po zakonu.

Zmajlović je podsjetio da je, čim je preuzeo dužnost ministra, predložio sastanak s mjerodavnim ministrom Republike Srpske kako bi pokušali pronaći rješenje za taj problem.

Nakon toga održan je sastanak radnih skupina na kojem je utvrđeno da će se izraditi katastar onečišćivača s obje strane Save i izgraditi mjerna postaja, za koju je osiguran novac u Fondu zaštite okoliša, i ovih dana počinje postupak nabave. Hidrometeorološki zavod bit će provedbeno tijelo i bit će zaduženo za praćenje mjerenja na toj mjernoj postaji koja će biti postavljena početkom iduće godine, objasnio je Zmajlović. Dodao je kako nakon utvrđenih podataka slijedi diplomacija jer nema drugih instrumenata s obzirom na to da je rafinerija u drugoj državi.

"To je izuzetno važno jer vjerujemo da je izvor onečišćenja i emisija sumporovodika rafinerija u drugoj državi, no za to moramo imati materijalne dokaze. Preduvjet za to je izrada meterološkog modela i praćenje kvalitete zraka i mjerenje pojedinih parametara. Nakon što to učinimo, imat ćemo čvrste argumente i da inzistirano od susjedne države da putem svojih institucija modernizira rafineriju", istaknuo je Zmajlović.

Na pitanje o tužbi Zelene Istre i Zelene akcije na Upravnome sudu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja ekološke dozvole za izgradnju termolektrane Plomin C na ugljen, Zmajlović je odgovorio da tužbu još nije dobio i da je ne može komentirati, no, dodao je, vidjet će na što je usmjerena i o tome će odlučiti sud. Podsjetio je da je stručno savjetodavno povjerenstvo propisalo mjere zaštite okoliša koje će investitor morati poštovati.