građani na nogama

Gradonačelnik Bilić: Popločavanje u Trogiru napravljeno po pravilima struke

20.03.2024 u 14:18

Bionic
Reading

Popločavanje u uskoj gradskoj jezgri Trogira diglo je na noge stanovnike tog grada, koji tvrde da kamen koji se za to koristi nije adekvatan prostoru, no gradonačelnik Ante Bilić tvrdi da se sve odvija po zakonu, pravilima struke i standardima.

Trogirani, koji su se posljednjih dana usprotivili postavljanju industrijskih kamenih ploča na ulice u staroj gradskoj jezgri, ističu da podupiru obnovu gradskih ulica, no na prostoru pod UNESCO-vom zaštitom sve treba pomnije obaviti.

Kažu da im se bijeli kamen postavljen u gradsku uličicu ne uklapa sa starim kamenim kućama i smatraju da se prije početka radova trebalo konzultirati sa stručnjacima iz različitih sektora.

Bilić uvjerava da se ne radi o nikakvoj devastaciji, već o popločavanju koje se obavlja u sklopu radova na izgradnji kanalizacijske vodoopskrbe i elektroenergetske mreže, a za te je radove prethodno napravljena konzervatorska studija.

  • +24
Ulice Trogira popločene novim kamenom iako je grad pod zaštitom UNESCO-a Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Radovi su odrađeni po pravilima struke i svim standardima, imali su sve suglasnosti koje su im bile potrebne, pa i suglasnost Ministarstva kulture i medija, kaže Bilić.

"U Kažotićevoj ulici ne radi se o nikakvom povijesnom pločniku jer su ploče koje su sada uklonjene postavljene početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, a prije toga je tu bila zemlja. Riječ je bila o kamenu upitne kvalitete i debljine, kao i načina postavljanja. To je svojevremeno bila donacija općine Kruševo iz Srbije. Po meni je to sve vrlo dobro i kvalitetno napravljeno, nema nikakvog govora o devastaciji", rekao je Bilić Hini.

Najavio je da će i Pasike, zapadni dio Trogira, isto uskoro biti popločan, a radi se o domaćem kamenu iz Planoga.