ZeRO WASTE HRVATSKA

'Građanima stižu višestruko veći računi za otpad, smijenite nesposobnog ministra Ćorića'

28.09.2018 u 12:57

Bionic
Reading

Udruge za zaštitu okoliša i građanske inicijative iz čitave Hrvatske okupljene u koaliciju Zero Waste Hrvatska u petak su pozvale premijera Andreja Plenkovića da razriješi dužnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića jer se pokazao nesposobnim za riješiti problem gospodarenja otpadom.

Zero Waste Hrvatska u priopćenju upozorava na 'široke posljedice nerazumnog forsiranja izgradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom'. Na štete od toga u ponedjeljak je upozorila i Europska komisija (EK), a Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ponovo je pokazalo 'zapanjujuću vještinu neuvjerljivog muljanja i nebrige za javni interes', tvrdi koalicija.

EK upozorava kako Hrvatskoj prijeti opasnost da neće ispuniti ciljeve recikliranja do 2020. godine, što znači da na adrese građana uskoro stižu kazne u vidu višestruko većih mjesečnih računa za otpad, tvrdi Zero Waste Hrvatska.

Umjesto da odustane od gradnje novih centara za gospodarenje otpadom (CGO) i poboljša sustav odvojenog prikupljanja, recikliranja i kompostiranja, Ministarstvo potiče ulaganja više milijardi kuna u preostalih devet CGO-a, iako je njihova nefunkcionalnost i štetnost jasno vidljiva već na primjeru prva centra.

Marišćina i Kaštijun imaju probleme s prekapacitiranošću, smradom, zagađenjem, skupoćom za jedinice lokalne samouprave i nemogućnošću plasmana nekvalitetnih produkata (RDF, SRF). Centre vode tvrtke kojima upravljaju županije, a bogate se pojedinci, kao u slučaju Piškornice u kojoj je direktor, ujedno i direktor Grupacije svih centara za gospodarenje otpadom, sam sebi isplaćivao milijunske bonuse za nerad i zagađenje okoliša, kaže se u priopćenju.

  • +11
Prosvjednici blokirali ulaze u Županijsko odlagalište otpada Marišćina Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministarstvo već više od godinu dana najavljuje nikad raspisane natječaje za sufinanciranje hitno potrebnih sortirnica, kompostana i centara za ponovnu uporabu otpada, a istovremeno donosi brojne štetne odluke.

Također, Ministarstvo vodi niz sporova s građanskim inicijativama i udrugama civilnog društva, poput sporova oko CGO-a u Lećevici i Lučinom Razdolju, a studije izvedivosti ne želi uputiti u javnu raspravu ili barem dati na javni uvid jer se boji da neće moći odgovoriti na valjanu argumentaciju struke i građana, stoji u priopćenju.

Čemu služi Ministarstvo zaštite okoliša ako nema namjeru štititi okoliš, već mu sustavno nanosi štetu, pitaju članice koalicije Zero Waste Hrvatska i traže od premijera Plenkovića da razriješi ministra Ćorića.