POVEZANI MORE I ZABIOKOVLJE

Građani uz vola i čobanac slavili probijanje tunela

23.01.2010 u 21:24

Bionic
Reading

Nakon dvije godine radova, probijen je tunel Sveti Ilija kroz Bikovo, prvi cestovni tunel u Europi u krškom masivu. U narodnom veselju koje je tim povodom organizirala općina Zagvozd sudjelovalo je nekoliko tisuća građana

Tunel će povezivati Zabiokovlje i makarsko primorje, odnosno Jadransku magistralu i autocestu Dalmatinu. Tunel kroz Biokovo od Zagvozda do Baške Vode po duljini je četvrti u Hrvatskoj, a po nadsloju (1.336,5 metara), odnosno visini stijena od tunelske cijevi do vrha planine prvi je u Europi. Kada tunel bude u funkciji, stanovnici Imotske krajine za 20-ak minuta će biti na moru. O značaju probijanja tunela svjedoči veselje tamošnjih stanovnika koji su cijelog dana od sjevernog portala do izlaza u Bastu u Baškoj Vodi prevozili autobusi zagrebačke Hidroelektre, a bilo je i onih koji su išli pješice, pa čak i traktorima. Za slavljenike su organizatori priredili 250 litara čobanca i pečenog vola od 350 kilograma te stotine litara piva i vina.

Gradnja tunela započela je prije nešto manje od dvije godine, kada je obavljeno prvo miniranje sa sjeverne strane. Dužina glavne tunelske cijevi iznosi 4249 metara, a servisna tunelska cijev duga je 4255 metara. Do sada je u tunel uloženo oko 160 milijuna kuna.

Glavna tunelska cijev dužine 4.249 metara ima dvije vozne trake ukupne širine 7,7 metara kolnika i 3 metra servisne trake uz uzdužni nagib od tri posto te se permanentno spušta od sjevera prema jugu, od sjevernog ulaza koji je na 375 metara nadmorske visine do južnog ulaza na visini od 270 metara nadmorske visine. U toku radova pronađene su tri spilje promjera između 10 i 25 metara koje se spuštaju do razine mora.

Za tek probijeni tunel predviđeno je 16 milijuna kuna u 2010.godini, čime će se završiti iskopi i zaštitne radnje, a za sljedeće 2 godine nije predviđen novac za radove. Radnici koji su radili na proboju i stanovništvo s obje strane tunela, posebice Imotske krajine, raduju su povijesnom trenutku povezivanja mora i Zabiokovlja i svi se nadaju da će župan Ante Sanader i premijerka Jadranka Kosor iznaći sredstva i tunel završiti, a ne zatvoriti gradilište i tunel konzervirati dok se pronađu financijska sredstva kako se sada planira.
'Ovo je jedan od najvažnijih projekata za Zagvozd, Imotsku krajinu, pa i za cijelu Županiju. Njegovom realizacijom Zagvozd će doživjeti dugo očekivani gospodarski razvoj. Samim time imamo i sve preduvjete za razvoj turizma, a u konačnici vratit ćemo raseljeno stanovništvo i popraviti demografsku sliku Zabiokovlja', izjavio je načelnik općine Zagvozd Miroslav Gaće.