CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE

'Građani mogu tražiti odštetu zbog nezakonitih sigurnosnih provjera'

04.10.2016 u 15:05

Bionic
Reading

Centar za mirovne studije (CMS) priopćio je u utorak da je presuda njihovoj aktivistici Sandri Benčić, kojoj je nepravomoćno dosuđena odšteta zbog nezakonite sigurnosne provjere, "dokaz kako nezakonite provjere uzrokuju povrede prava osobnosti i da građani u takvim situacijama mogu tražiti odštetu"

CMS podsjeća da zbog nezakonite sigurnosne provjere koju je provodila Sigurnosno-obavještajna agencija, kojom joj je povrijeđeno pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života, doma i dopisivanja, država Sandri Benčić, prema nepravomoćnoj presudi, treba isplatiti odštetu od 20.000 kuna. U priopćenju dodaju da je Sandru Benčić SOA nezakonito provjeravala u razdoblju između 17. studenog 2006. i 2. siječnja 2007. nakon što se kandidirala za Vladin Savjet za razvoj civilnog društva.

"Ovom presudom potvrđena je odluka Ustavnog suda koji je u svibnju 2014. utvrdio da je sigurnosna provjera provedena nezakonito, odnosno da je izostao sudski nadzor, da se ne zna tko ju je i kada provodio te koji su podaci njome prikupljeni. Inače, na čelu SOA-e tada se nalazio Tomislav Karamarko. CMS naglašava kako u ovom, ali i drugim slučajevima upravo bez Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija ne bi bilo moguće saznati provjerava li SOA građane nezakonito niti pokrenuti sudski postupak o tome", stoji u priopćenju.

Stoga, CMS podsjeća i na važnost uspostave učinkovitog građanskog nadzora sigurnosnih službi radi dodatnog neovisnog mehanizama zaštite građana.

"Mišljenje Vijeća za građanski nadzor u slučaju Sandre Benčić bilo je ključno da se utvrdi povreda ljudskih prava. Porazno je da građanski nadzor već duže vrijeme nije konstituiran unutar Hrvatskog sabora te da službe, pogotovo u današnje vrijeme kada pod kapom zaštite od terorizma vlasti olako brišu granice (ne)sigurnosti, rade bez učinkovitog građanskog nadzora. Građani trebaju imati sustavan i neovisan nadzor nad sigurnosnim službama, kako sigurnosne službe ne bi nastavile vršiti ovakve nezakonite nadzore nad građanima", smatra CMS.

413160 ,424420 ,407996 ,407892