ISTRAŽIVANJE EUROPSKE KOMISIJE

Građane EU-a i RH najviše brinu ekonomija i nezaposlenost

21.12.2012 u 17:26

Bionic
Reading

Velika većina građana zemalja članica EU-a ocjenjuje gospodarsku sitauciju u svojim zemljama lošom ili vrlo lošom, a hrvatski građani su u tom pitanju pesimističniji od europskog prosjeka, pokazuju rezultati jesenskog Eurobarometra

Na pitanje kako ocjenjuju sadašnju gospodarsku situaciju, 59 posto ispitanika u Hrvatskoj dalo je ocjenu 'vrlo loše', a 'prilično loše' 38 posto. Samo dva posto smatra situaciju prilično dobrom, a nitko nije dao ocjenu vrlo dobar.

Na razini 27 zemalja članica EU-a, prosječno 29 posto smatra gospodarsku situaciju u svojoj zemlji vrlo lošom, a 43 prilično lošom. Ocjenu priilično dobar dalo je 25 ispitanika u EU-u. Prosjek prikriva velike razlike među zemljama članicama. Tako u Njemačkoj samo dva posto ispitanika smatra da je gospodarska situacija vrlo loša, a 21 posto da je prilično loša, dok u Grčkoj 82 posto daje ocjenu vrlo loša, a prilično loša 17 posto ispitanika.

To je već deveti put zaredom da više od dvije trećine anketiranih smatra situaciju prilično lošom ili vrlo lošom.

Istraživanje, čije je rezultate Europska komisija objavila u četvrtak, provedeno je između 3. i 18. studenoga 2012. godine u 27 zemalja članica, Hrvatskoj, pet zemalja kandidata te na sjevernom Cipru, koje je izvan kontrole međunarodno priznate ciparske vlade.

Hrvatske građane najviše zabrinjava inflacija, 59 posto, a na drugom mjestu je nezaposlenost 25 posto, zatim gospodarska situacija u zemlji 25 posto. Na razini EU-a, 44 posto ih na prvo mjesto stavlja inflaciju, na drugo mjesto nezaposlenost (21 posto), a na treće gospodarsku situaciju u zemlji (19 posto).

Više od polovice Hrvata, 51 posto, smatra da će gospodarska situacija u sljedećih 12 mjeseci biti lošija nego sada, u EU-u 40 posto. Situaciju jednaku današnjoj očekuje 30 posto, u EU-u 39 posto. Da će se gospodarsko stanje poboljšati smatra 16 posto anketiranih u Hrvatskoj i 17 posto u EU-u.

I u pitanju zaposlenosti, više od polovice, 55 posto Hrvata smatra da će situacija u sljedećih 12 mjeseci biti lošija, a u EU-u je taj broj 45 posto. Da će situacija ostati ista smatra ih 26 posto, a u EU-u 36 posto. I u Hrvatskoj i EU-u samo 16 posto misli da će biti bolje što se tiče radnih mjesta.

Na pitanje kako u cjelini ocjenjuju život koji vode, 53 posto Hrvata odgovorilo je da je prilično zadovoljno (u EU 56 posto), vrlo zadovoljnih je 14 posto (EU 20 posto), ne jako zadovoljnih je 25 posto (EU 17 posto). Potpuno nezadovoljnih u Hrvatskoj i EU-u je sedam posto.