OVRHA ZASAD ZAUSTAVLJENA

Grad Split protiv suda u Splitu: Podnesen zahtjev za izuzećem u 150 milijuna kuna teškom sporu

08.07.2019 u 13:51

Bionic
Reading

Pravnici koji zastupaju Grad Split u ponedjeljak ujutro protokolirali su zahtjev da se sutkinja Općinskog suda u Splitu Dunja Ljubičić i njoj dodijeljena sudska savjetnica izuzmu iz dvaju od tri predmeta u kojima se odlučuje o ovrsi gradskog proračuna, ukupno vrijednoj 150 milijuna kuna. Radi se o sporu starom trideset godina oko šezdesetak tisuća četvornih metara na predjelu TTTS u istočnom dijelu grada, u kojemu je liječnik Nebojša Knežević s još dvije osobe i jednom tvrtkom nedavno dobio pravomoćnu presudu u svoju korist

Zahtjev za izuzećem podnesen je jer su dva predmeta - jedan vrijedan 77 milijuna kuna i drugi tri milijuna kuna, bez kamata - igrom slučaja dodijeljeni savjetnici sutkinje Ljubičić, koja je i donijela originalnu presudu u korist Kneževića i protiv Grada Splita. U gradskoj upravi njome su vrlo nezadovoljni te su uložili zahtjev za reviziju na Vrhovnom sudu, pozivajući se na presude u vrlo sličnim slučajevima, no to ne mijenja činjenicu da Knežević trenutno ima pravomoćnu presudu u svoju korist i koncem prošlog tjedna podnio je ukupno tri prijedloga za ovrhu gradskog računa.

Ako se to doista dogodi, Split bi se mogao naći u ozbiljnim poteškoćama jer 150 milijuna kuna predstavlja otprilike 15 posto cijelog gradskog proračuna.

Na splitskom Općinskom sudu za tportal su potvrdili da je podnesen zahtjev za izuzećem, o kojemu će odlučivati predsjednica suda Marina Boko. Rokovi za njenu odluku nisu propisani zakonom, no ona će se donijeti 'u najkraćem mogućem vremenu'.

'Kad sudac sazna da je stavljen zahtjev za njegovo izuzeće, dužan je obustaviti svaki rad na tom predmetu, a ako je izuzeće zatraženo zbog postojanja okolnosti koje dovode u sumnju sudačku nepristranost, može do donošenja rješenja o zahtjevu poduzimati samo one radnje za koje postoji opasnost od odgode. Iznimno, sudac može rješenjem protiv kojega nije dopuštena žalba odlučiti nastaviti s radom ako ocijeni da je zahtjev za izuzeće očito neosnovan i da je postavljen radi sprječavanja ili ometanja suda u poduzimanju određenih radnji, odnosno radi odugovlačenja postupka. U navedenom će slučaju sudac odrediti da se spis predmeta umnoži te da se prijepis spisa sa zahtjevom za izuzeće proslijedi na odlučivanje. Ako zahtjev za izuzeće bude prihvaćen, radnje koje su poduzete i odluke koje su donesene ukinut će sudac koji će preuzeti vođenje postupka', objasnili su proceduru na splitskom sudu, uz dodatak da postoji i mogućnost novčane kazne ukoliko se utvrdi da je zahtjev za izuzećem 'očito neosnovan'.

Iz splitske gradske uprave u petak su izrazili i nezadovoljstvo činjenicom da njihov zahtjev za reviziju presude navodno više od mjesec dana stoji u ladici sutkinje Ljubičić, koja bi ga trebala uputiti na odlučivanje Vrhovnom sudu. No tijekom ponedjeljka nisu zaprimili nikakvu primjedbu oko toga.

  • +51
Andro Krstulović Opara Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX