IDEJA OD 130 MILIJUNA EURA

'Grad od Holdinga treba kupiti Gredelj i Zagrepčanku'

25.07.2012 u 13:58

Bionic
Reading

Grad Zagreb od Zagrebačkog holdinga (ZGH) po istoj bi cijeni po kojoj je prodao trebao i kupiti zemljište Gredelja i Zagrepčanku te raspisati međunarodni natječaj za razvoj tog prostora', kazao Dragan Kovačević, predsjednik zagrebačkog ogranka HNS-a, na predstavljanju narodnjačke strategije upravljanja Gradom od 2013. do 2020. godine

Kovačević smatra da bi na taj način Grad spasio ZGH, koji bi nakon takve injekcije profunkcionirao i jedino što Gradu treba je dopuštenje Ministarstva financija da se može kreditno zadužiti za 130 milijuna eura na rok od 30 godina.

Iako njegova ideja, s obzirom na odnose kakvi vladaju na relaciji Grad – ZGH, zvuči kao čista utopija, Kovačević je uvjeren kako se uz dobru volju to može riješiti na zadovoljstvo svih, a ponajprije građana.

Povratak dvaju vrijednih zemljišta u krilo Grada tek je jedna od deset točaka iz HNS-ova strateškog usmjerenja Zagreba kao pokretača razvoja.

'Zagreb je izgubio potencijal industrijske ekonomije i pretvoren je u trgovačko-skladišnu ekonomiju. Umjesto 40-50 tisuća proizvodnih radnika na Žitnjaku, mi imamo pet tisuća skladištara.

Nova vizija upravljanja uključuje i utvrđivanje fiskalnog kapaciteta Grada koji nije zasnovan samo na porezu i prirezu na dohodak, nego na iskorištavanju cjelokupne imovine.

Sve raspoložive zemljišne kapacitete treba pretvoriti u poslovne zone i pozvati industrijske ulagače', smatra Kovačević i dodaje da slobodne gradske prostore treba dati u najam po jednu kunu s uvjetima da se urede i u njima zaposle novi radnici.

Kovačević smatra da bi se na taj način do 2015. zaposlilo više od 15.000 ljudi. Govoreći o reorganizaciji ZGH-a, naveo je kako treba uvesti monistički tip uprave te na prodaju staviti AGM i Gradske ljekarne, a podružnice poput sportskih objekata, Arene i Vladimira Nazora trebalo bi vratiti pod okrilje Grada.

Upitan je li predstavljanje strategije najava i njegove gradonačelničke kandidature, Kovačević je odgovorio kako 'strategija nije rađena za kandidaturu, već za građane Zagreba'.