ODGOĐENO DO DALJNJEG

Grad ne dopušta ZET-u poskupljenje karata!

11.01.2012 u 15:22

Bionic
Reading

Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo vratio je na doradu zahtjev iz ZET-a za povećanjem cijena svih vrsta karata zbog nepotpune dokumentacije, nepodudaranja izračuna uz prosječno povećanje i činjenice da Zagrebački holding nije donio plan poslovanja za 2012. godinu, zbog čega Ured traži da se o poskupljenju očituje Nadzorni odbor i Skupština megatvrtke

Iz ZGH-a su prema nadležnom uredu zahtjev za davanje suglasnosti za povećanje cijena, koji u konačnici (ne) odobrava gradonačelnik Milan Bandić, počevši od 1. veljače, uputili 5. siječnja.

Kao razlog za neizdavanje suglasnosti odnosno vraćanje na doradu Holdingova i ZET-ova zahtjeva pročelnik Ureda Ladislav Prežigalo navodi nekoliko razloga.

'U zahtjevu je nedostajala planirana struktura karata po postojećim i predloženim novim cijenama iz koje će proizići planirani prihod od prijevoza putnika u 2012. Također nam se ni brojke nisu podudarale. Prema izračunu našeg ureda proizlazi da je ZET tražio prosječno povećanje 52 posto, a u zahtjevu su naveli da je ono od 39,97 posto.

Također smo ih upozorili da treba uzeti u obzir svu ozbiljnost gospodarskog stanja, kao i socijalnu osjetljivost pitanja u vezi povećanja cijena prijevoza putnika u javnom prometu te nužne posljedice za korisnike ove usluge.

Naime, gospodarstvenicima se povećavaju troškovi poslovanja kroz rast troškova prijevoza zaposlenika s jedne strane, a građanima kroz opterećenje njihovog životnog standarda s druge strane. Stoga smatramo da je predloženo povećanje cijena previsoko i zatražili smo da ga preispitaju', kazao je Prežigalo.

Koliko povećanje bi za njegov Ured bilo prihvatljivo, Prežigalo nije želio otkriti, napominjući da u konačnici odluku o poskupljenju potpisuje gradonačelnik.

Podsjetimo, u javnost je početkom mjeseca procurio navodni novi cjenik, da bi se potom utvrdilo da ZET pokušava svojevrsnim reketom od velikih tvrtki utjerati kupovinu mjesečnih i godišnjih radničkih pokaza, o čemu je tportal.hr pisao. Unatoč tome što smo ZET-u prije nekoliko dana poslali mail s pitanjima, između ostalog i kakav su prijedlog s novim cijenama poslali prema Gradu, odgovor još nismo dobili.