IZ KRATKOG RUKAVA U JAKNU

Gračac se probudio s 10 centimetara snijega

29.10.2012 u 14:01

Bionic
Reading

U Zadarskoj županiji pao je prvi snijeg. Nakon sinoćnjih zrnatih pahulja koje se nisu zadržale na tlu, umjesto sunčanog jutra, Gračac se probudio s bijelim pokrivačem visine desetak centimetara

Za najmlađe mogu započeti zimske radosti, a za velike već su počeli problemi. U prvim jutarnjim satima već je zabilježeno nekoliko proklizavanja s ceste, srećom bez veće materijalne štete i ozlijeđenih. Mahom su krivac za nezgode bile ljetne gume.

'Stanje je pod kontrolom, ceste su prohodne, no oprez je nužan. Pozivamo sve one koji kreću na put da to ne čine bez zimske opreme', kazao nam je Stjepan Knežević, voditelj zimske službe u Gračacu.

Na državnim cestama na području Gračaca od 9.10 sati proglašeni su zimski uvjeti.

U samom Zadru prohladno je jutro unatoč najavama iznenadilo mnoge kojima je bilo teško povjerovati da iz kratkog rukava moraju uskočiti u zimsku jaknu. Dodatni osjećaj hladnoće u gradu stvara umjerena bura.

Povodom zimskih uvjeta na prometnicama PU zadarska uputila je savjete vozačima i drugim sudionicima u prometu:

- Prilikom kretanja na duži put upoznajte se s dionicom kojom želite putovati, ali i s alternativnim pravcima. Izbjegavajte putovanja u vrijeme vremenskih nepogoda (velike padaline, dubok snijeg, jak vjetar i veliki snježni nanosi, ledena kiša i sl.)

- Zapamtite, korištenje zimske opreme, poglavito lanaca za snijeg, nezamjenjiv je dio opreme te ih tijekom zime uvijek imajte u prtljažniku.

- Vozite s uključenim svjetlima, a brzinu kretanja prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.

- Imajte na umu da nije dovoljno da vi dobro vidite, već i da budete viđeni.

- Pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas, imajući na umu duži zaustavni put.

- Izbjegavajte nagla kočenja, naglo okretanje kotača, upravljača, pretjecanje vozila, kao i pretjecanje vozila koja se koriste za čišćenje snijega (ralice i dr.) na prometnicama. Statistike pokazuju da je povećan broj prometnih nesreća u slučajevima nepoštivanja ovih savjeta.

- Izbjegavajte svako zaustavljanje na ili neposredno uz rub ceste. Ako vam se i dogodi kvar na automobilu, naiđete na zaustavljeno vozilo ili prometnu nezgodu, zaustavite automobil na dovoljnoj udaljenosti od tih vozila, postavite trokut na dovoljnoj udaljenosti te poduzmite mjere glede žurnog uklanjanja vozila s kolnika, posebice u vrijeme guste magle i u uvjetima smanjene vidljivosti.

- Kada se krećete kao pješaci, noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću ili se označite reflektirajućim materijama.

- Koristite bicikle s ispravnom signalizacijom, uređajima i opremom jer je vrlo bitno da vas ostali vozači na vrijeme uoče. Noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti prilikom vožnje biciklom koristite reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću.