POSJET UMAGU

Grabar Kitarović: Veliki sportski trenutak optimizma treba iskoristiti

22.07.2018 u 21:17

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju navečer u Umagu je istaknula kako je umaški ATP turnir od iznimnog značaja za turističku promociju Umaga, Istre i cijele Hrvatske te dodala da veliki sportski trenutak optimizma u cijeloj Hrvatskoj treba iskoristiti

Hrvatska predsjednica nazočila je finalnom meču na ATP turniru tenisača u Umagu gdje su igrali Argentinac Guido Pella i Talijan Marco Cecchinato,

"Riječ je o iznimno važnom sportskom događaju koji turistički promovira kako Umag, tako i Istru, ali i Hrvatsku. Sport je ovih dana u prvome planu, a naši su 'Vatreni' u tom smislu znatno podigli ljestvicu jer ono što su oni napravili velika je promidžba u svijetu i nema tih novaca kojim možete platiti takvu promidžbu", rekla je Grabar Kitarović.

Naglasila je da taj trenutak optimizma valja iskoristiti.

"Upravo iz tog razloga treba prionuti poslu i nadam se da ćemo ovu godinu iskoristiti i za daljnje reforme, za poticanje poduzetništva i gospodarstva i da će to pridonijeti daljnjem rastu turizma. Ujedno, vjerujem da ćemo pokrenuti jedan novi razvojni zamah Hrvatske", ustvrdila je hrvatska predsjednica.

Na upit novinara kako komentira problem s nedostatkom radne snage u turizmu, Grabar Kitarović je odgovorila da to postaje ogroman problem, ne samo u priobalnom području, već i u kontinentalnom djelu Hrvatske.

To se može privremeno riješiti kvotama za strane radnike u turizmu, međutim, moramo vrlo ozbiljno promisliti kako restrukturirati i tržište rada i sustav obrazovanja te valorizirati radna mjesta u turizmu da budu dobro plaćena i ne samo sezonska, poručila je te dodala kako Hrvatska ima sve preduvjete za produljenje turističke sezone.

Kolinda Grabar Kitarović u Umagu Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

"Jedino kroz stalna radna mjesta, a ne sezonska i parcijalna, možemo osigurati da i domaći ljudi rade u turizmu", naglasila je.

Predsjednica je u Umagu također uručila priznanje poznatom istarskom vinaru Klaudiju Tomazu čija je istarska malvazija iz 2015. proglašena ovogodišnjim "ATP vinom".