SRPSKI MEDIJI

Grabar Kitarović u jesen dolazi u Srbiju, ali pod jednim uvjetom

03.07.2018 u 12:01

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mogla bi uzvratno posjetiti Srbiju već ove jeseni, a o datumu posjeta u tijeku su dogovori Pantovčaka i Andrićevog vijenca, tvrde u utorak beogradski mediji

"Uredi šefova država dogovaraju posjet hrvatske predsjednice našoj zemlji. Jedan od preduvjeta da do posjeta dođe 'čim prije' jest korak naprijed u rješavanju sudbine nestalih", pišu Večernje novosti.

Hrvatska predsjednica bi, kako navodi list na svojoj internetskoj stranici, mogla na jesen doći u službeni posjet Beogradu, a točan datum dogovara se između ureda šefova država u Beogradu i Zagrebu, koji su u stalnom kontaktu, objavile su Večernje novosti, ne precizirajući izvor.

Pitanje nestalih, koje je i u dosadašnjim odnosima dviju država stavljeno među prioritetne obveze obiju strana, i sada se navodi kao "jedan od preduvjeta" da se uzvratni posjet hrvatske predsjednice Beogradu čim prije dogovori.

"Na Pantovčaku kažu da je Grabar Kitarović s velikim zadovoljstvom primila informaciju da predsjednik Aleksandar Vučić namjerava imenovati povjerenika koji bi radio na ovom pitanju", piše dopisnik Večernjih novosti iz Zagreba.

  • +25
Aleksandar Vučić stigao je u Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska predsjednica je prije nekoliko dana primila svog povjerenika za nestale Ivicu Vrkića, gradonačelnika Osijeka, koji ju je detaljno izvijestio o razgovoru s Vučićem tijekom nedavnog službenog posjeta Beogradu.

Večernje novosti tvrde kako "Grabar Kitarović želi da posjet ne bude isključivo protokolaran" te da se "na stolu nađu konkretna pitanja i rješavanje problema iz prošlosti".

"U pripremi je i ekonomski forum, kako bi se hrvatski poslovni ljudi predstavili svojim kolegama u Srbiji, a za njega vlada veliko zanimanje", navodi list.

Poslije posjeta Zagrebu sredinom veljače, srbijanski predsjednik Vučić primio je 20. veljače u Beogradu predstavnike udruga nestalih i obećao im da će njegov ured "pratit će potragu za nestalim osobama na tjednoj razini".

Izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja zatražilo je u Beogradu, na prvom sastanku s Vučićem, od srbijanskog predsjednika da, na temelju svojih izjava iz Zagreba kako može pomoći u potrazi za nestalima, to i provede u djelo. Izaslanstvo je zatražilo da Vučić utječe na sve relevantne institucije u Srbiji koje imaju ili mogu imati informacije o nestalima.