INTERVJU ZA GUARDIAN

Grabar-Kitarović: Radikalni desničari u Hrvatskoj su iznimka, a ne pravilo

26.08.2018 u 17:13

Bionic
Reading

Britanski list Guardian objavio je danas članak o hrvatskoj predsjednici pod naslovom 'Hrvatska predsjednica kaže da je prisutnost radikalnih desničara iznimka, a ne pravilo' u kojem odbacuje optužbe da tolerira ekstremne nacionaliste i brani prisne odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

'Bila je neočekivana zvijezda ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva, pojavljujući se na dodjeli nagrada u finalu, natoljena moskovskom kišom i u prepoznatljivom kockastom dresu reprezentacije svoje zemlje', podsjećaju u Guardianu i dodaju da je Kolinda Grabar-Kitarović bila na gotovo svim utakmicama ovoga ljeta.

  • +15
Kolinda Grabar-Kitarović iz svečane lože pratila finalnu utakmicu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Upozoravaju i da su je zato mnogi optuživali za prikupljanje političkih bodova, a ističu i kritike na račun njenog toleriranja ultradesničarskih tendencija koje su se, tvrde, u Hrvatskoj ponovno zorno ukazale upravo za vrijeme proslave nogometnih uspjeha.

Grabar-Kitarović pojasnila je da su takve pojave u državi marginalne, 'unatoč tome što je u parlamentu Branimir Glavaš, kojem se ponovo sudi za ratne zločine, te drugi poznati političari nacionalističke orijentacije koji gaje simpatije prema ustaštvu, uključujući neke koji su pripadnici HDZ-a, čiji je bila vodeći član do mandata predsjednice', navodi Guardian.

  • +7
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Za nogometnu je momčad izjavila da je ponudila 'sliku koja predstavlja životnu, optimističnu, patriotsku ekipu i državu', a na račun međunarodnih kritika, osobito u smislu gostovanja Thompsona na dočeku reprezentacije u Zagrebu, rekla je kako je to bila odluka igrača koju ona poštuje.

'U kojoj ste drugoj zemlji u posljednje vrijeme svjedočili da stotine tisuća ljudi strpljivo čeka na ljetnoj vrućini bez ijednog incidenta - fizičkog ili verbalnog? Ne mislim da se takvo nešto može tumačiti kao porast ultranacionalizma', pojasnila je i komentirala da su neke od kritika u ovom smjeru proizvod želje da se Hrvatsku, kao mladu državu, diskreditira.

Vezano za bliske odnose s Vladimirom Putinom, za Guardian je rekla:

'Ne vidim kako možemo riješiti pitanja koja uvelike utječu na Hrvatsku, EU i druge dijelove svijeta - poput rata u Siriji - bez da o tome razgovaramo s Rusijom.'