predsjednički izbori

Gotovo tisuću Kazahstanaca pritvoreno zbog prosvjeda

13.06.2019 u 14:41

Bionic
Reading

Kazahstanske vlasti u četvrtak su objavile da su pritvorile gotovo tisuću ljudi zbog prosvjeda tijekom predsjedničkih izbora prošli vikend na kojem je pobijedio izabranik dugogodišnjeg čelnika Nursultana Nazarbajeva

Među najvećim prosvjedima u Kazahstanu u posljednjih nekoliko desetljeća prvi su izazov za novoizabranog predsjednika Kasima-Džomarta Tokajeva koji preuzima tu naftom bogatu državu od 18 milijuna stanovnika.

Strah od nasilnih prosvjeda u srijedu su zaustavili život u Alma-Ati, najvećem kazahstanskom gradu.

Prosvjednici optužuju vladu da je namjestila izbore na kojima Tokajev nije imao pravog izazivača. Neki, poput zapadnih promatrača, osporavaju i prebrojavanje glasova na kojima je Tokajev osvojio gotovo 71 posto.

Od izbora u nedjelju održalo se barem pet skupova koji su ilegalni u Kazahstanu ako nemaju dozvolu vlasti. Ured glavnog tužitelja objavio je kako je na sud poslano 957 ljudi.

Njih 670 službeno je uhićeno, što u kazahstanskom pravnom sustavu znači da će provesti nekoliko dana ili tjedana u zatvoru, 115 je kažnjeno, a 172 je dobilo upozorenja. Većina pritvorenih trebala bi biti puštena u četvrtak, a njih 218 će ostati u zatvoru, stoji u službenim podacima.

Nazarbajev, 78-godišnji čelnik koji je vodio tu bivšu sovjetsku republiku gotovo tri desetljeća, dao je ostavku u ožujku.

Tokajev ga je naslijedio kao privremeni predsjednik, a potom se kandidirao na prijevremenim izborima. U međuvremenu je Astana, prijestolnica države, po Nazarbajevom imenu preimenovana u Nursultan.

On i dalje ima veliku moć u zemlji, a promatrači smatraju Tokajeva, karijernog diplomata, njegovom marionetom.