HČSP SPLIT

Gotovinom na baštinu

12.05.2011 u 15:39

Bionic
Reading

Splitska podružnica stranke HČSP je na prozoru stranačkih prostorija, koje im je Grad Split ustupio na korištenje, nakon pet-šest godina pauze ponovo istaknula plakat generala Ante Gotovine

Plakat generala Gotovine sam po sebi nije neka novost, puna ih je Dalmacija, no ovaj je problematičan jer pokriva važan dio splitske baštine. Stranačke prostorije koje HČSP koristi po povlaštenoj cijeni se nalaze u samom centru Splita i naslonjene su na zapadni zid Dioklecijanove palače, tik do Željeznih vrata.

Na toj baroknoj palači se nalaze i dva prozora, romaničke heksafore s duplim redom stupova. Heksafore su izuzetno značajni fragmenti iz srednjovjekovne povijesti Splita. Uz plakat, osim državne, istaknuta je i stranačka zastava.

Pitanje je hoće li na to reagirati komunalne službe koje nisu inače baš revne posljednjih godina u provođenju komunalnog reda u povijesnoj jezgri. Čelnik HČSP-a u Splitu je Luka Podrug, koji se već dokazao u trgovini mandatima, sada je u koaliciji s HGS-om, strankom gradonačelnika Željka Keruma, u posljednje vrijeme bučnog državotvorca.

Podsjetimo, Kerum je nedavno pokrenuo inicijativu da Ante Gotovina u Splitu dobije ulicu ili trg, a Franjo Tuđman spomenik na Rivi.