SVJETSKI TISAK

Gotovina je zamjena za Tuđmana i Šuška

16.04.2011 u 16:23

Bionic
Reading

Svjetski tisak prenio je u svojim izdanjima osuđujuće presude koju je Haški sud (ICTY) u petak izrekao hrvatskim generalima, ocjenjujući da dugogodišnje zatvorske kazne na koje su zbog ratnih zločina tijekom i nakon operacije 'Oluja' osuđeni Ante Gotovina i Mladen Markač predstavljaju presudu koja inkriminira cjelokupno političko vodstvo iz tog vremena za vođenje kampanje terora kako bi se zemlja riješila srpske manjine

'Hrvatski zapovjednici koji su 90-ih vodili rat protiv Srba osuđeni su na dugogodišnje zatvorske kazne u presudi koja inkriminira cijelo političko vodstvo Zagreba iz tog vremena za vođenje kampanje terora, bombardiranja i ubijanja čiji je cilj bio da se zemlja riješi svoje velike srpske manjine', piše britanski Guardian. Nekadašnji dopisnik tog britanskog dnevnika s prostora bivše Jugoslavije za vrijeme rata Ian Traynor tu 'najosuđujuću presudu ponašanja Hrvatske tijekom rata od 1991-95', vidi kao svojevrsnu 'prekretnicu'.

Traynor smatra da su suci raspravnog vijeća otišli i dalje od proglašavanja dvojice generala krivim, presuđujući da je 'režim pokojnog predsjednika Franje Tuđmana planirao kampanju sustavnog nasilja kako bi jugozapadni dio Hrvatske ispraznio od svoje srpske manjine i u to područje ponovo naselio Hrvate'.

'Rezultat (presude) predstavlja katastrofu za Hrvatsku i trijumfalnu zadovoljštinu za Srbiju. Hrvatima je rečeno da je odlučujuća pobjeda u ratu, koja je zapečatila stvaranje neovisne države, bila ratni zločin', čita se iz pera Iana Traynora.

Novinar prenosi da je aktualna vlada u Zagrebu bila zaprepaštena, podsjećajući da je premijerka Jadranka Kosor izjavila da je za hrvatsku vladu presuda u kojoj je tadašnje vodstvo okvalificirano kao udruženi zličinački poduhvat 'neprihvatljiva', dok je predsjednik Ivo Josipović presudu opisao 'šokantnom'.

Traynor piše da 'ako je fokus bio na Gotovini i dvojici suoptuženih, suđenje je bilo glavna prilika za istragu o držanju ratnog vodstva Hrvatske'.

'Ključni politički čelnici poput Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i načelnika glavnog stožera Janka Bobetka su preminuli prije nego su se morali suočiti sa sudom. Slučaj Gotovina je poslužio kao zamjensko suđenje", piše Traynor.

U svom tekstu podsjeća da je 'Oluja' izvedena munjevitom brzinom, uz snažnu potporu Amerike, te je bila 'rasplet četverogodišnjeg rata'. Traynor ističe da su dva tjedna ranije Srbi u Srebrenici pobili 8.000 muslimana i počinili najstrašniji pokolj u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Američki New York Times (NYT) također ocjenjuje da je odluka tročlanog sudskog vijeća UN-ovog suda u Den Haagu o krivnji hrvatskih generala 'u stvari indirektna presuda pokojnom predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu' protiv kojeg su haški istražitelji namjeravali podići optužnicu.

NYT prenosi riječi odvjetnika Grega W. Kehoea, iz braniteljskog tima Ante Gotovine, koji je kazao da je 'apsolutno šokiran'.

'Presuda je protivna činjenicama i zakonski gledano pogrešna', rekao je Kehoe.

Za tvrdnju sudaca da su hrvatske snage neselektivno granatirale civile kazao je da 'ne odražava stvarnost' i da 'niti jedan svjedok to nije potvrdio'.

NYT piše da Kehoe, američki odvjetnik s velikim iskustvom i glavni američki savjetnik na Specijalnom iračkom sudu u Bagdadu, tvrdi da je operacija 'Oluja' bila izvedena 'prema prihvaćenim vojnim načelima, u skladu s doktrinom NATO-a". Američki dnevni list također ne propušta podsjetiti da su dva tjedna prije 'Oluje' bosanski Srbi 'ogorčili svijet zauzimanjem UN-ove sigurnosne enklave u Srebrenici i pokoljem nad nekoliko tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka'.

'Nakon što je krajina bila osvojena, snage generala Gotovine su se povezale sa snagama bosanskih Hrvata i potisnule srpske snage duboko u BiH.... Porazi u krajini i Bosni, među prvima koje su srpske snage pretrpile, izvedene su zajedno s NATO-vim bombardiranjem kako bi se Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika Srbije, dovelo za pregovarački stol, rezultirajući u konačnici Daytonskim sporazumom i okončanjem rata u Bosni', zaključuje NYT.

Britanski Independent opisuje atmosferu bijesa, nevjerice i tuge ljudi koji su pratili prijenos izricanja presude na Trgu bana Jelačića. Također navodi riječi ratnog veterana Branka Borkovića koji je kazao da se radi o 'osudi protiv hrvatske države' i da su ratni veterani osuđeni zajedno s Gotovinom i Markačem, optuživši sud da je pokleknuo pod političkim pritiscima.

Francuski Le Monde u svom tekstu prenosi obrazloženje presude sudskog vijeća trojici hrvatskih generala i reakcije službenog Zagreba koji ju smatra 'neprihvatljivom'.

Le Monde piše da se presuda haškog suda prenosila u živo sa središnjeg zagrebačkog trga i da general Gotovina u zemlji uživa status 'heroja'. List dodaje da je sud trojicu bivših generala, čije je suđenje započelo 11. ožujka 2008., proglasilo odgovornima za smrt 324 civila ili vojnika izvan borbe i raseljavanje 90.000 Srba iz krajine.

Vodeći australski dnevni list The Age ocjenjuje da je presuda hrvatskim generalima, 'koje mnogi Hrvati smatraju herojima', došla u 'osjetljivo vrijeme' za Hrvatsku

'Bivša jugoslavenska republika pokušava se izvući iz recesije, opći izbori su na vidiku i zemlja se nalazi u završnoj fazi završetka pristupnih pregovora s Europskom unijom', piše The Age. List prenosi i poziv premijerke Kosor veteranima da presudu prhvate "mirno i dostojanstveno".