zajednički stav

NATO raspoređuje dodatne snage na istoku Europe, Stoltenberg poručio da će Rusija platiti veliku cijenu

25.02.2022 u 18:52

Bionic
Reading

Čelnici NATO-a rekli su u petak da će rasporediti dodatne snage na istoku Europe nakon invazije Rusije na Ukrajinu, rekavši da je Moskva ranije lagala o svojim namjerama.

"Nikoga ne smije zavarati baraža laži ruske vlade", reklo je 30 čelnika u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon virtualnog samita kojem je predsjedao glavni tajnik Jens Stoltenberg.

"Sada vršimo značajna dodatna obrambena raspoređivanja snaga u istočnom dijelu Saveza", stoji u priopćenju, u kojem se ne iznosi više pojedinosti o toj namjeri.

Rusija je 'srušila mir u Europi', poručio je Stoltenberg na press konferenciji. 'Narod Ukrajine bori se za svoju slobodu suočen s ničim izazvanom invazijom Rusije. Žalimo zbog tragičnog gubitka života, ogromne ljudske patnje i uništenja', kazao je i pozvao rusiju da zaustavi 'besmisleni' rat.

NATO saveznici i EU već su uveli značajne sankcije i moraju biti spremni 'učiniti više', rekao je. 'Čak i ako to znači da moramo platiti cijenu jer smo u ovome na duge staze', kazao je glavni tajnik NATO-a.

'Svijet će od Rusije i Bjelorusije tražiti da odgovaraju za svoje postupke. Rusije je agresor, a Bjelorusija je ta koja joj pomaže', kazao je Stoltenberg.

'Raspoređujemo elemente svojih snaga za brzu reakciju, na kopnu, na moru i u zraku kako bismo dodatno ojačali svoje pozicije i kako bismo mogli brzo reagirati na nepredviđene situacije', izjavio je Stoltenberg.

Dodao je da su Sjedinjene Države, Kanada i europski saveznici rasporedili tisuće dodatnih vojnika u istočne dijelove Saveza, da NATO ima 100 borbenih zrakoplova u visokoj borbenoj pripravnosti na 30 različitih lokacija te preko 120 brodova od krajnjeg sjevera do Mediterana.

Stoltenberg je upozorio da ciljevi Kremlja nisu ograničeni samo na Ukrajinu, ističući da je Rusija zatražila da se NATO pravno obveže da se neće dalje širiti i da povuče trupe i infrastrukturu iz zemalja saveznica koje su se pridružile nakon 1997. godine.

Putinovu odluku da nastavi s agresijom nazvao je 'strašnom strateškom pogreškom'. 'Rusija će za ovo platiti veliku cijenu u godinama koje dolaze', poručuje.

Stoltenberg je rekao da Kremlj pokušava zaustaviti NATO u tome da pruža potporu svojim partnerima i saveznicima.

Snage će boriti za 'svaki pedalj teritorija NATO-a', kazao je i obećao da će nastaviti pružati potporu Ukrajini, ali i drugim državama u regiji kojima Rusija prijeti, uključujući Gruziju, Moldaviju i Bosni i Hercegovinu.

Rusija je u četvrtak ujutro započela s napadom na Ukrajinu, nakon što je dulje vremena na strah Zapada da će doći do invazije odgovarala da joj to nije namjera.