izbori

GOOD inicijativa zatražila od stranaka dostupno i kvalitetno obrazovanje za sve

  • I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 23.06.2020 10:32
  • Objavljeno 18.06.2020 u 13:46
Bionic
Reading

GOOD inicijativa zatražila je u četvrtak od političkih stranaka i nezavisnih lista na predstojećim izborima obrazovne politike koje će omogućiti dostupno i kvalitetno obrazovanje za sve i na svim razinama

Tražimo uvođenje besplatnog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ujednačene materijalne i infrastrukturne uvjete, topli obrok i prijevoz, osiguran produženi boravak za svu djecu te primjenu Državnog pedagoškog standarda u svim odgojno-obrazovnim ustanovama kako bi se smanjile postojeće nejednakosti, kaže se u priopćenju.

U protekle četiri godine nije provedena cjelovita reforma obrazovnog sustava za koju su se građani zalagali na prosvjedima 2016. i 2017. godine i kako je planirano Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije. Stoga tražimo provedbu reforme kroz strateški okvir o kojem postoji konsenzus i koja traje duže od jednog mandata Vlade, a to uključuje provođenje cjelovite kurikularne reforme, kaže se.

Tražimo unapređenje materijalnog i društvenog statusa odgojno-obrazovnih radnika kao nositelja kvalitete odgoja i obrazovanja i uspostavu licenciranja ravnatelja uz odgovarajući i kvalitetan sustav potpore, stručnog usavršavanja i napredovanja, dodaju.

Ističu i zahtjev za donošenjem Akcijskog plana i praćenja provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i uspostavu kvalitetnog sustava vanjskog vrednovanja, jer, kažu, iz pokazatelja je vidljivo da su rezultati obrazovanja u Hrvatskoj i dalje ispod prosjeka Europske unije, osobito u ranom i predškolskom obrazovanju, cjeloživotnom učenju i relevantnosti strukovnog obrazovanja.

Također, zatražili su donošenje Strategije obrazovanja odraslih i donošenja Zakona o obrazovanju odraslih.

Građanski odgoj i dalje se ne provodi sustavno i kvalitetno

Good zahtijeva uvođenje nastavnog predmeta građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne i srednje škole te interdisciplinarnog sadržaja na fakultetima je smatra da se građanski odgoj i obrazovanje i dalje ne provodi sustavno i kvalitetno u školama.

U priopćenju se traži izrada smjernica za situacije koje onemogućavaju ili bitno otežavaju održavanje nastave, a koje trebaju biti utemeljene na pravima djece na obrazovanje te ciljevima i načelima odgoja i obrazovanja, kažu i dodaju da se je nastava na daljinu ukazala i na nespremnost sustava da organizira nastavu i omogući pristup obrazovanju ranjivim i ugroženim skupinama.

Stranke u predizborno vrijeme moraju jasno komunicirati svoje planove vezane uz obrazovne politike te načine pomoću kojih će osigurati snažnije pomake prema dostupnom, prilagodljivom i kvalitetnom obrazovanju na svim razinama, kažu iz GOOD Inicijative i dodaju da njihovih 16 zahtjeva biti polazište za izborno sučeljavanje u organizaciji GOOD Inicijative koje će se održati u petak, 26.lipnja u Novinarskom domu, u 11 sati.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal