prilika za novi početak

GONG zahtijeva borbu protiv korupcije, uvođenje građanskog odgoja i reformu izbora

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2020 11:48
  • Objavljeno 01.07.2020 u 11:49

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Gong je u srijedu poručio kako su izbori prilika za novi početak i izgradnju boljeg sustava i društva te su stoga poslali tri zahtjeva političkim strankama i budućoj Vladi, a koji se tiču borbe protiv korupcije, uvođenja građanskog odgoja i reforme izbornog zakonodavstva

Gong zahtijeva stvarnu borbu protiv političke korupcije, uz transparentnu izvršnu, zakonodavnu vlast i pravosuđe te jačanje nezavisnih institucija.

"Također, zahtjievamo podršku snažnom civilnom društvu i medijima kako bi mogli nadzirati političare i čuvati demokraciju. Tražimo otvaranje svih bitnih podataka tijela javnih vlasti građanima", stoji u priopćenju.

Drugi zahtjev odnosi se na uvođenje građanskog odgoja kao obaveznog predmeta u svim osnovnim i srednjim školama.

"Građani odgoj i obrazovanje nužan je kako bi građani mogli kompetentno participirati u demokratskim procesima, uključivati se u donošenje odluka, a time i u izgradnju boljih institucija i pravednije, solidarnijeg društva", navode u priopćenju.

Smatraju kako je pritom važno osposobiti nastavni kadar za poučavanje tih tema te uvesti interdisciplinarne sadržaje na fakultete i osigurati programe struičnog usavršavanja.

Treći zahtjev odnosi se na reformu izbornog i referendumskog zakonodavstva, pri čemu traže usklađivanje izbornih jedinica jer smatraju da je ugrožena jednakost biračkih prava.

"Zahtijevamo povećanje broja preferencijskih glasova na tri uz istrovremeno spuštanje praga za važenje preferencijskih glasova na 5 posto kako bi povećali utjecaj biračkih preferencija", stoji u priopćenju.

Traže bolje regulirane referendume uz određivanje tema o kojima se može odlučivati, uz provjeru ustavnosti pitanja u ranoj fazi i lakše pokretanje državnog referenduma.

"Izbori nisu isključivo pravničko pitanje pa tražimo mješoviti status Državnog izbornog povjerenstva, s predstavnicima različitih struka, uvođenje dopisnog i raspravu za uvođenje elektronskog glasanja", stoji u priopćenju Gonga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!