IZBORI PRED VRATIMA

GONG prozvao DIP zbog nerada

18.03.2009 u 13:47

Bionic
Reading

Udruga GONG ustvrdila je da Državno izborno povjerenstvo (DIP) nedovoljno educira građane o predstojećim lokalnim izborima iako će se zbog prvog neposrednog glasovanja za gradonačelnike i načelnike općina ti izbori razlikovati od svih dosadašnjih

'GONG je u posljednjih devet godina radio edukativne kampanje, izdavao brošure i izrađivao televizijske spotove. Mi danas nemamo novca za to, ali to jednostavno više i nije naša zadaća. Radili smo to u vrijeme dok nije postojalo Državno izborno povjerenstvo. Ono postoji već dvije godine, ali ništa od toga ne radi.

Mi ne možemo dobiti novac za nešto za što je on već osiguran i kad postoji tijelo koje bi se time trebalo baviti', kazala je predsjednica GONG-a Suzana Jašić i dodala kako nijedna državna institucija, pa tako ni DIP, ne brani interese birača.

GONG-ovci ističu da će svibanjske izbore popratiti s najmanje ljudi na terenu dosad, ali da će unatoč tome posebnu pozornost posvetiti mjestima i gradovima gdje se očekuje da će izbori biti neizvjesni.

Na 'nezaštićenost' birača upozorila je i članica vijeća GONG-a, politička analitičarka Marijana Grbeša koja smatra da će interesi javnosti na lokalnim izborima biti ugroženi i zbog manjka regulatornih tijela, pa će kandidati s novcem, za razliku od onih drugih, 'moći raditi što hoće'.

'Svibanjske izbore obilježit će marketinška i demokratska dimenzija. No upitna je ona demokratska u kojoj birač ima pravo na informiran izbor. Problem regulacije kampanje poseban je problem. Kada su bili parlamentarni izbori, postojalo je barem etičko povjerenstvo', kazala je Grbeša.

Za predstojeću kampanju smatra da će biti vrlo personalizirana i da će se voditi na drukčiji način od svih dosadašnjih jer će se načelnici, gradonačelnici i župani birati izravno.

Povodom predstojećih izbora GONG je predstavio i dva vodiča o načinu kandidiranja na izravnim izborima te na izborima za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine. Vodiči su dostupni na internetskim stranicama te udruge www.gong.hr