za suca turudića posebna kategorija

Novi problemi za ekipu iz 'Kluba': Gong ih prijavio Povjerenstvu za sukob interesa

01.10.2020 u 17:27

Bionic
Reading

Udruga Gong prijavila je Povjerenstvu za sukob interesa trojicu ministara, načelnika Glavnog stožera OSRH te predsjednika države Zorana Milanovića zbog boravka u "klubu" uhićenog šefa Janafa Dragana Kovačevića, a za suca Turudića zatražila očitovanje o kršenju etičkog kodeksa

Iz Gonga su priopćili da su dužnosnike prijavili Povjerenstvu zbog kršenja propisa o sukobu interesa uslijed boravka i druženja u 'klubu" uhićenog Dragana Kovačevića. Prijavili su tako ministre Tomislava Ćorića, Josipa Aladrovića i Olega Butkovića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja te predsjednika Republike, odnosno sve koji su javno potvrdili svoj boravak u Slovenskoj 9.

Za predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića, koji je po vlastitom priznanju tamo boravio, Gong je zatražio očitovanje Županijskog suda, Državnog sudbenog vijeća i Udruge hrvatskih sudaca o kršenju Kodeksa sudačke etike.

Pozivajući se na informacije dostupne iz medija, Gong smatra kako je sporno to što Kovačevićev “klub” nije bio registriran za ugostiteljsku djelatnost koja se tamo provodila, a da su dužnosnici u klub odlazili za vrijeme lockdowna. Upozoravaju i na potencijalnu mogućnost neprimjerenog darivanja dužnosnika, što je zabranjeno zakonom.

Gong: Čašćenje hranom i pićem otvara pitanje neprimjerenog darivanja

“Prema pisanju medija, Kovačević je svoje goste u tzv. klubu na zabavama častio hranom i pićem, što otvara pitanje i mogućeg neprimjerenog darivanja, što je Zakonom o sprječavanju sukoba interesa zabranjeno. Ukoliko nije bila riječ o darivanju, nameće se pitanje jesu li dužnosnici plaćali hranu i piće te jesu li im izdani računi”, dodaju iz Gonga.

Ističu da tajna druženja ministara s gospodarstvenicima otvaraju vrata nereguliranom lobiranju i mogućnosti pogodovanja, a posebno im je sporna uloga ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, u čijem je resoru Janaf.

"U trenutku kada Ćorić, navodno, boravi u tom klubu, odlučuje se o imenovanjima članova Uprave Janafa. U isto vrijeme ministar je i na čelu Povjerenstva koje provodi intervjue s kandidatima i potpisuje zaključak koji ide prema Vladi s prijedlogom Uprave, a s čovjekom kojeg zapravo predlaže, druži se u klubu", napominje se u priopćenju Gonga.

Govoreći o sucu Turudiću, ističu da vjerodostojnost pravosuđa ovisi i o vjerodostojnosti i ugledu svakog pojedinog suca, pogotovo onih sudaca koji sude u velikim korupcijskim predmetima, a istodobno su i predsjednici sudova.

“Sudac mora izbjegavati primanje darova, usluga ili bilo koje druge koristi od osoba, za koje je razumno očekivati da će se naći pred sucem kao procesni sudionik, pa čak ne i pred njim u postupku, već i u istom sudu, gdje sudac obnaša svoju dužnost”, smatraju.

Gong podsjeća i da dužnosnici ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak ili probitak osobe koja je s njima povezana, a ne smiju biti ni u kakvom odnosu ovisnosti prema osobama koje bi mogle utjecati na njihovu objektivnost.