LIJEČNIČKE UDRUGE UJEDINJENE

Goluža: Stanje u zdravstvu je alarmantno

14.07.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Uoči sutrašnje saborske rasprave o Zakonu o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, čelnici liječničkih udruga podržali su stajalište Hrvatskog liječničkog sindikata da se odredbama tog zakona isključuje liječnike iz socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Ines Balint i predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika Trpimir Goluža zatražili su na današnjoj konferenciji za novinare da se statusna i ostala prava liječnika reguliraju strukovnim kolektivnim ugovorom.

Goluža je stanje u hrvatskom zdravstvu ocijenio alarmantnim te pozvao predsjednika Republike Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića da se uključe u rješavanje problema zdravstvenog sustava zbog kojih trpe hrvatski građani.


Napomenuo je da su razgovarali s ministrom zdravstva Sinišom Vargom i ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem ali, kako kaže, nije bilo razumijevanja za njihove prijedloge. Zauzeo se za hitno donošenje akcijskog plana kojim bi se počeli rješavati problemi u zdravstvu te ustvrdio kako liječničke udruge za svoje zahtjeve imaju potporu raznih udruga pacijenata.

U godinu dana oko stotinu liječnika napustilo je Hrvatsku i zaposlilo se uglavnom u zemljama Europske unije, a još oko 500 ih čeka potrebne dokumente kako bi otišli iz zemlje. Ako se takav trend nastavi Hrvatska će morati uvoziti liječnike iz susjednih zemalja, rečeno je na konferenciji.

Na novinarski upit o razgovoru s resornim ministrima Krznarić nije htio iznijeti pojedinosti rekavši da je sastanak bio 'poluprivatan', no oni smatraju da njihovi prijedlozi nisu imali pozitivan odjek.

Goluža kaže da su čelnici liječničkih udruga lobirali kod saborskih zastupnika svih političkih opcija, koji su pokazali razumjevanje za njihove zahtjeve, te se nadaju da će zastupnici iz oporbe, ali i oni iz vladajuće većine o predloženom zakonu glasovati po svojoj savjesti, a ne prema stranačkoj stezi.

Ministarstvo zdravlja: Liječnike se ne isključuje iz socijalnog dijaloga

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava opovrgnulo je danas tvrdnje Hrvatskog liječničkog sindikata, koje su podržali čelnici liječničkih udruga, da se novim Zakonom o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata više razine 'isključuje liječnike iz socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja'.

Ne osporavajući pravo sindikata na sindikalno organiziranje, što podrazumijeva i pravo na strukovno sindikalno organiziranje, zakonom se propisuju jasni, objektivni i sindikatima unaprijed poznati kriteriji prema kojima se utvrđuje reprezentativnost sindikata za kolektivno pregovaranje, što je u skladu sa zahtjevima Europske socijalne povelje, ističe Ministarstvo.

Kada je riječ o želji da se prava liječnika urede strukovnim kolektivnim ugovorom, ističemo da je o takvoj mogućnosti raspravljalo Gospodarsko-socijalno vijeće 2004. godine, kada su Vlada, sve sindikalne središnjice i Hrvatska udruga poslodavaca zauzeli jasno stajalište da se u cilju izbjegavanja usitnjavanja, rascjepkanosti i slabljenja sindikata prava zaposlenih reguliraju kroz kolektivne ugovore djelatnosti, a određene specifičnosti unutar pojedinih djelatnosti kroz anekse (dodatke) kolektivnih ugovora.

RTL Autor: RTL

U tome smislu očekujemo uspostavu međusobne suradnje među sindikatima u djelatnosti zdravstva te aktivno sudjelovanje svih zainteresiranih dionika u kreiranju i zastupanju interesa svih zaposlenih u djelatnosti zdravstva, uvažavajući pri tome specifičnosti svake pojedine struke u okviru te djelatnosti, navodi Ministarstvo u priopćenju.