TUŽBA BIVŠEG MINISTRA

Goluža na sud nosi dokaze protiv Rajka Ostojića

02.02.2015 u 10:59

Bionic
Reading

Zbog izjava koje je na račun nekadašnjeg ministra zdravlja Rajka Ostojića izrekao na konferenciji za medije u rujnu prošle godine danas u podne na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu naći će se Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika, kojeg je Ostojić tužio za klevetu

Goluža je u rujnu dao naslutiti da ima dokaze kako je u Ostojićevom mandatu država oštećena za 104 milijuna kuna zbog pogodovanja prilikom javne nabave medicinskih uređaja i opreme. Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža spomenuo je tada dvije tvrtke prijavljene na istoj adresi, u vlasništvu supružnika, koje su u 15 mjeseci s Ministarstvom zdravlja sklopile posao vrijedan 104 milijuna kuna. Ostojić tvrdi u tužbi da je Goluža izrekao neistinite tvrdnje kako bi naštetio njegovom ugledu i časti.

Ostojić u tužbi spominje i Golužinu izjavu o tome da je spomenuti novac 'očito otišao u džepove kriminalaca koji se predstavljaju velikim menadžerima'.


Goluža će doći na ročište i, ako mu to sudac dopusti, iznijet će, kako kaže za tportal, dokaze koji potkrepljuju njegove dvije izjave, a zbog kojih ga tuži Ostojić. 'Za svaku svoju izjavu dokazat ću da je istinita tvrdnja', kaže.

Dodaje da je Ostojićeva tužba ne samo pokušaj njegove osobne diskreditacije te narušavanje vjerodostojnosti rada udruge kojoj je na čelu, već da je 'atak na slobodu odgovornog i društveno korisnog djelovanja ne samo u sustavu zdravstva, nego i općenito'.

'Ako nas ovakve prijetnje i pokušaji zastrašivanja uspiju zaustaviti, nikada nećemo uspjeti izgraditi društvo tako da bude bolje i pravednije', kaže. U tom smo ga kontekstu zamolili da prokomentira to što će mu suditi Marko Benčić, sudac koji je novinarku Slavicu Lukić osudio zbog sramoćenja u tužbi koju je po prvi puta zbog ovog novog kaznenog djela podnijela privatna Poliklinika Medikol.

'Imam puno povjerenje u hrvatski pravosudni sustav i vjerujem da će sudac donijeti presudu na temelju dokaza', kaže Goluža. No pitanje je hoće li mu sudac dopustiti da podastre dokaze koje navodno ima u slučaju namještenih javnih nabava.

Do toga možda neće ni doći jer rasprava počinje pokušajem mirenja iako Ostojić tužbom traži da se Golužu kazni sa 150 dnevnih dohodaka. Na pitanje hoće li pristati na eventualnu ispriku Goluža ne želi odgovoriti. A ništa ne želi otkriti ni odvjetnik Rajka Ostojića, Čedo Prodanović.