POVJESNIČAR O VUKOVARU

Goldstein: Mržnja ubija ovu zemlju. Rat je završen. Rat mora biti završen

18.11.2019 u 18:36

Bionic
Reading

Na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara povjesničar Ivo Goldstein govorio je o pitanju nestalih u ratu te koliko je realno očekivati da će se njihova sudbina rasvijetliti u dogledno vrijeme, ali i o životu u Vukovaru danas

'Bojim se da su šanse male iako uvijek postoje', rekao je o pitanju rješavanja slučajeva nestalih u ratu.

'Kada pratimo koliko je bilo nestalih i s hrvatske i sa srpske strane - prije jedno 12 godina ti su popisi ujedinjeni - vidimo da je u posljednjih nekoliko godina riješeno nekih stotinjak slučajeva. Prema tome, s protokom vremena, činjenicom da svjedoci polako odlaze, da se zemni ostaci dekomponiraju i da ih je s vremenom sve teže naći, ta tužna činjenica nažalost je takva kakva je. Teško je naći one koji su nestali 24 godine nakon završetka rata, odnosno 28 godina nakon tragedije Vukovara. Slična je situacija u BiH, gdje se intenzivno traži, pogotovo oko Srebrenice', objasnio je Ivo Goldstein u Newsroomu N1.

Komentirao je i trenutni odnos države prema Vukovaru.

  • +15
Brojna izaslanstva na Memorijalnom groblju u Vukovaru položila vijence za poginule Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Od svih velikih proglasa, najava da će Vukovar postati simbol nove Hrvatske, to se zapravo nije dogodilo. Vukovar je u ožujku 1991. imao oko 45.000 stanovnika. Danas ima trećinu toga. Nezaposlenost tih petnaestak tisuća stanovnika veća je nego što je bila 1991. godine. Prvo treba reći da Slavonija demografski propada, ali brojke u drugim slavonskim sredinama nisu toliko dramatične kao u Vukovaru. Vukovar propada. Je li država mogla osnivati poduzeća - nije, ali mogla je stvarati atmosferu, mogućnosti da se u Vukovar investira, da poduzetništvo uzme maha. To se nije dogodilo, a zašto - zato što je Vukovar postao mjesto jedne ružne politizacije. Jedna od činjenica je natezanje s ćiriličnim pločama, koje je nedostojno jedne civilizirane sredine', kaže Goldstein.

'Rat je završen. Rat mora biti završen. Moramo podvući crtu ako želimo ovoj zemlji dobro. To je najjednostavnija istina. Pitam ovu histeričnu ekipu koja sipa mržnju na Srbe - do kad će ta mržnja trajati? Imaju partnera s druge strane, naravno. Ta mržnja ubija ovu zemlju', zaključuje.