PLAN ZA SPAS DRŽAVE

Goldstein Milanoviću nudi 'materijal za razmišljanje'

04.03.2013 u 12:38

Bionic
Reading

Poznati publicist Slavko Goldstein, kao jedan od triju posebnih savjetnika premijera Zorana Milanovića, navodno priprema prijedlog novog razvojnog plana u pet točaka čija bi realizacija donijela brži razvoj Hrvatske, doznaje Jutarnji list. Taj bi dokument, već sad nazvan 'Plan 5', premijer uskoro trebao predstaviti javnosti i jamčiti njegovo izvršenje do kraja mandata

Iako Jutarnji list nije uspio doznati kojih je to pet konkretnih programskih točaka, navode kako je to svojevrsni spoj konkretnih ekonomskih projekata i Milanovićevog aktivnijeg vođenja Vlade. Po tom planu, Zoran Milanović bi trebao postati predvodnik promjena pod čijim bi se vodstvom do idućih izbora trebao pokrenuti gospodarski rast i vratiti optimizam.

Sâm Slavko Goldstein u telefonskom razgovoru potvrdio je tportalu kako 'ne radi ništa tako veliko'. 'Samo razmišljam, jer nisam ja stručnjak. Pokušavam samo nešto dobronamjerno reći, a kad nešto smislim izaći ću u javnost. No ne smatram se spasiteljem, a moji savjeti mogu biti materijal za razmišljanje', rekao je Goldstein. Priznaje, doduše, kako u tekstu 'nije ništa krivo rečeno, osim naslova'.

Po onome što se dalo iščitati, Vlada za drugu polovicu mandata treba konkretniji i učinkovitiji dokument nego što je 'Plan 21', predstavljen u kampanji prije godinu i pol. Kroz novi bi plan trebalo istovremeno osigurati razvoj poduzetništva, ekonomski rast, baš kao i vraćanje vjere najširim slojevima stanovništva da se u Hrvatskoj može normalno i dobro živjeti.


I Jutarnjem listu je Goldstein rekao kako bi svoj 'Plan 5', odnosno 'razmišljanja', kako je rekao tportalu, trebao prvo predstaviti premijeru, a tek onda sve to prezentirati u javnosti. Iz Vlade su za odgovore uputili na samog Goldsteina.

Sličan pokušaj pomaganja vladajućima Goldstein je imao u drugoj polovici '80-ih kad je s ekonomistom Marijanom Korošićem stvorio program, nazvan '10 točaka', u kojem je predlagao uvođenje tržišne privrede i slobodnog poduzetništva, ali i političkog višestranačja. Dijelove tog programa koristio je i posljednji jugoslavenski premijer Ante Marković u svojim reformskim projektima, no sve je prekinuo rat i raspad Jugoslavije.