JOSIPOVIĆ NA YALEU

'Glazba djeluje kao zrcalo društva'

23.09.2014 u 12:16

Bionic
Reading

Glazbom se političari mogu koristiti za širenje mira, ali i mržnje, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović američkim studentima te iz osobnog iskustva političara i glazbenika ukazao da kreativnost, vizija, komunikacija, ravnoteža između slobode i discipline spajaju te dvije djelatnosti

'Pripadam dvama svjetovima: glazbi i politici', rekao je Josipović u predavanju na Yaleu, piše u utorak portal tog uglednog američkog sveučilišta.

Povezavši teoriju, povijest i osobno iskustvo, Josipović je rekao da glazba djeluje 'kao zrcalo društva' i njome se političari mogu služiti za pomirbu s drugim narodima kao i za jačanje nacionalnog identiteta.

Ispričao je da je u svojoj predsjedničkoj kampanji okupljao poznate umjetnike na koncertima u Hrvatskoj, a sličnim je događajima u domovini, Sloveniji i Italiji pomagao riješiti razmirice.

Kao primjer korištenja glazbe u negativnom kontekstu Josipović je podsjetio da su nacisti zlorabili glazbu njemačkog skladatelja Richarda Wagnera u širenju svoje razorne ideologije.

Portal prenosi i osnovne podatke o profesionalnom radu hrvatskog predsjednika. Dodaje da su studenti pohvalili Josipovićevo jedinstveno stajalište o vezi glazbe i politike te nakon predavanja postavljali pitanja, a domaćin je događaju bila Glazbena škola Yalea (Yale School of Music).