Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a i američki državni tajnik stižu u Ukrajinu

09.07.2017 u 08:40

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i američki državni tajnik Rex Tillerson u nedjelju će se u Kijevu sastati s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom na razgovorima koji su dio napora na rješavanju ukrajinske krize.

Tillerson će "afirmirati američku privrženost ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu te ohrabriti ukrajinsku vladu da nastavi s implementacijom reformi koje jačaju ukrajinsku ekonomsku, političku i vojnu sposobnost", objavio je s tim u vezi State Department najavljujući posjet visokog američkog dužnosnika.  

Ukrajina je proteklog tjedna usvojila zakonodavni okvir zahvaljujući kojem se može bolje pozicionirati za pridruživanje sjevernoatlanskom vojnom savezu, što je korak koji će, kako se očekuje, izazvati daljnje jačanje napetosti u njezinim odnosima s Rusijom.

Sukob između ukrajinske vojske i proruskih separatističkih skupina blizu ukrajinske granice s Rusijom izbio je prije tri godine, u vrijeme kada je u zemlji svrgnut proruski usmjereni predsjednik nakon masovnih prosvjeda u kojima su se tražile tješnje veze Ukrajine sa zapadnim zemljama.

Oko 10.000 ljudi poginulo je u sukobima, procjenjuje se u Ujedinjenim narodima.