provest će se istraga

Glavni direktor libanonske carine: Šest puta smo upozoravali na opasnost u Bejrutu

05.08.2020 u 15:20

Bionic
Reading

Libanonski predsjednik rekao je u srijedu da će istraga o uzrocima eksplozije u utorak u Bejrutu, u kojoj je po novim podacima poginulo više od sto ljudi, što prije otkriti što se točno dogodilo, a da će rezultati biti transparentno objavljeni.

U televizijskom prijenosu početka izvanredne sjednice vlade, Michel Aoun pozvao je također druge zemlje da pomognu Libanonu što je prije moguće, jer se zemlja već bori s vrlo lošom ekonomskom situacijom.

Inicijalna istraga pokazala je da su godine zanemarivanja sigurnosti skladišta u kojem se nalazio vrlo eksplozivni materijal u bejrutskoj luci uzrokovale eksploziju, rekao je izvor blizak istrazi.

Premijer i ured predsjednika objavili su utorak da je 2750 tona amonijevog nitrata koji se koristi za gnojivo i bombe, uskladišten šest godina u luci bez sigurnosnih mjera.

"To je nemar", rekao je izvor za Reuters, dodajući da je pitanje sigurnosti skladišta već bilo pred nekoliko odbora i sudova i ništa nije učinjeno kako bi se naredilo premještanje ili sigurno odlaganje opasnih tvari.

Izvor je rekao da je vatra počela u skladištu 9 u luci i proširila se na skladište 12, gdje je bio uskladišten amonijev nitrat.

Badri Daher, glavni direktor libanonske carine, rekao je za televiziju LBCI u srijedu da je carina slala šest dokumenata odgovornima, upozoravajući da materijal predstavlja opasnost.

  • +6
Bejrut Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Tražili smo da se ponovno izveze ali to se nije dogodilo. Ostavljamo stručnjacima i onima koji se time bave da utvrde zbog čega", rekao je Daher.

"Mora se provesti lokalna i međunarodna istraga incidenta, s obzirom na opseg i okolnosti pod kojima je ta roba dovezena u luku", kazao je Hassan Hasbani, bivši zamjenik premijera.

Shiparrested.com, koji prati pomorske pravne slučajeve, objavio je da je izvješće iz 2015.pokazalo da je brod Rhosus koji je plovio pod moldavskom zastavom pristao u Bejrutu u rujnu 2013. zbog tehničkog kvara na putu iz Gruzije u Mozambik, s 2,750 tona amonijevog nitrata.

Izvješće kaže da se nakon inspekcije brodu zabranio nastavak puta a ubrzo nakon toga napustili su ga vlasnici.

"S obzirom na rizike povezane s time da amonijev nitrat ostane na brodu, lučke vlasti iskrcale su ga u skladište u luci", dodaje se u izvješću.

Ruski mediji u srijedu pišu da se radilo o ruskom brodu, u vlasništvu ruskog državljana Igora Grečuškina.