STRAŠNE SNIMKE

[FOTO/VIDEO] Snažna eksplozija zatresla Bejrut, u zrak odletjelo skladište eksploziva, najmanje 78 poginulih, više od 4.000 ozlijeđenih

04.08.2020 u 18:09

Bionic
Reading

Tisuće ljudi ozlijeđene su eksploziji koja je u popodnevnim satima odjeknula u bejrutskoj luci. Navodno je eksplodiralo skladište puno amonijevog nitrata, a prema riječima libanonskog ministra zdravstva najmanje je 78 poginulih i više od 4.000 ranjenih

Najsnažnija eksplozija koja je pogodila Bejrut posljednjih godina zatresla je grad na način da je dio stanovnika mislio da je libanonsku prijestolnicu pogodio potres.

Eksplozija u lučkom dijelu grada stvorila je udarni val koji se obrušio na veći dio grada, popucala su prozorska stakla te se rušili balkoni stanova.

Po snimkama na društvenim mrežama, najprije se u luci vidio svijetli dim, a potom je grad zatresla iznimno snažna eksplozija. Oni koji su snimali odbačeni su unatrag golemom snagom udarnog vala.

Snaga eksplozije bila je takva da je štete bilo i na bejrutskom aerodromu koji se nalazi 10 kilometara od mjesta eksplozije. Eksploziju su, prema pisanju Guardiana, osjetili čak na Cipru.

Vjeruje se da je dio ozlijeđenih zatrpan ispod ruševina. Ulice Bejruta pune su stakla nakon eksplozije, a obližnje bolnice ne mogu primiti sve ozlijeđene jer su i same nastradale u eksploziji.

Libanonsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je u eksploziji najmanje 78 osoba poginulo, a 4000 ih je ozlijeđeno.

Po prvim informacijama lokalnih medija koje prenosi agencija France presse, eksplozija je rezultat incidenta u luci u Bejrutu.

  • +49
Eksplozija u Bejrutu Izvor: EPA / Autor: WADEL HAMZEH

Iako su neki mediji javljali da je do incidenta došlo u skladištu s vatrometom, libanonski šef policije, javlja Agencija Anadolija, kazao je da je do eksplozija je došlo u skladištu u kojem se čuvaju eksplozivi koji su ranije zaplijenjeni.

Zapovjednik snaga za unutarnju sigurnost Abbas Ibrahim, koji je obišao lučko područje, rekao je da ne bi zasad donosio zaključke o uzrocima eksplozije.

Jedno od objašnjenja bilo je da su eksplodirali uskladišteni nitrati.

Izrael i Hezbollah odmah su odbacili odgovornost za eksploziju.

Na mjesto događaja stigao je i gradonačelnik Beiruta Marwan Abboud, koji se u razgovoru s novinarima rasplakao.

Kazao je da je došao tražiti vatrogasce koji su prije eksplozije gasili požar. 'Došli su gasiti požar i samo su nestali', rekao je gradonačelnik.

'Ovo me podsjeća na ono što se dogodilo u Japanu, što se dogodili Hirošimi i Nagasakiju. Nikada nisam vidio ovolike štete, i tako katastrofične. Ovo je nacionalna katastrofa. Ovo je problem za Libanon i ne znam kako ćemo se iz ovoga izvući. Ovo je previše...', kazao je Abboud.

Građanima Libanona u večernjim satima obratio se i premijer Hassan Diab, koji je proglasio dan žalosti za žrtve eksplozije.

Kazao je da su vlasti još od 2014. upozoravale na skladište eksploziva, za koje tvrde da je bilo iskra za eksploziju.

'Obećajem vam da ova katastrofa neće proći bez da netko ne odgovara za nju. Oni koji su odgovorni platit će cijenu', kazao je Diab.

Do eksplozije je došlo tri dana prije nego pred sudom UN-a treba biti izrečena presuda u suđenju četvorici osumnjičenih pripadnika Hezbollaha zbog napada 2005. u kojem je poginuo tadašnji premijer Rafik al-Hariri i još 21 osoba.

Zapovjednik snaga za unutarnju sigurnost Abbas Ibrahim, koji je obišao lučko područje, rekao je da ne bi zasad donosio zaključke o uzrocima eksplozije.

Jedan je dužnosnik Izraeala, zemlje koja je vodila više ratova s Libanonom, rekao da njegova zemlja nema ništa s eksplozijom, a Izrael je potom ponudio i humanitarnu i medicinsku pomoć.

Pomoć na bilo koji način ponudio je i Iran, tvitao je ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Američki Sate Department objavio je da prati situaciju i da je spreman ponudi "svaku moguću pomoć".