GONG POZIVA USTAVNI SUD

Glavaš ne bi smio biti ni nositelj liste!

11.11.2011 u 12:47

Bionic
Reading

Pravomoćno osuđena osoba za ratne zločine ne bi trebala biti kandidat na izborima ni nositelj liste, upozorava GONG i očekuje reakciju Ustavnog suda te sređivanje izbornog zakonodavstva

Upozoravajući na apsurdnosti i nered u izbornom zakonodavstvu, GONG traži da se sveobuhvatnom reformom izbornog zakonodavstva, osobama osuđenima za najteža kaznena djela, do proteka vremena rehabilitacije, a naročito za vrijeme odsluženja zatvorske kazne ukine pasivno biračko pravo, kao i pravo biti nositeljem liste. Povod svojem zahtjevu GONG nalazi u odluci HDSSB-a o mogućem isticanju kandidature i/ili nositelja liste Branimira Glavaša kao pravomoćno osuđene osobe za ratne zločine.

Pravomoćna osuda za ratni zločin u tom kontekstu mora imati vrlo jasne konzekvence. Naime, osoba koja je pravomoćno osuđena za kazneno djelo, a koje se međunarodnim pravom smatra najtežim oblikom delikta za koji ne postoji zastara, ne može biti simbol političkog govora i biti u funkciji najvažnijeg koraka demokratskog procesa, onog izbornog. Radi se o, naglašavaju u GONG-u, izvrgavanju institucije nositelja liste potpuno suprotno duhu Ustava.

Stoga očekuju da nadležne institucije, a posebno Ustavni sud, u duhu Ustava popune pravne praznine i preuzmu odgovornost pravodobnom reakcijom, kojom bi se poslala poruka da političke odluke ne mogu donositi osobe i organizacije koje ne prihvaćaju i ne poštuju ustavni poredak te temeljne vrijednosti naše političke zajednice. Istodobno, pozdravljaju pravodobnost, argumentiranost i jednoznačnost jučerašnjeg mišljenja Državnog izbornog povjerenstva kojim se sprečavaju moguće krize i političke manipulacije u postupku kandidiranja.

Za razvoj demokratske političke kulture porazna je činjenica da jedna parlamentarna politička stranka donese odluku da njezinu listu personificira osoba pravomoćno osuđena za ratne zločine. Isto je toliko zabrinjavajuće da se ta ista – parlamentarna stranka – ne libi sebe izuzeti od poštivanja pravosudnog, a time i ukupnog političkog sustava Republike Hrvatske te se unatoč tome i dalje smatra legitimnim političkim akterom, zaključuju u GONG-u.