intenzivne borbe

Glasnogovornik Kremlja: Više puta smo ponovili da ostajemo otvoreni za pregovore kako bismo postigli naše ciljeve

13.10.2022 u 17:39

Bionic
Reading

Kremlj smatra da je ciljeve ruske "vojne operacije" moguće postići pregovorima, prenosi u četvrtak ruski list Izvestia, dok je ruski guverner ukrajinske regije Herson ponudio pomoć stanovnicima da napuste tu regiju u jeku intenzivnih borbi između ruskih i ukrajinskih snaga koje napreduju

Ciljevi ruske 'specijalne vojne operacije' u Ukrajini su nepromijenjeni, ali bi se mogli postići pregovorima", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ruskom listu Izvestia.

"Smjer se nije promijenio, specijalna vojna operacija se nastavlja, nastavlja se kako bismo postigli svoje ciljeve", rekao je Peskov.

"No više puta smo ponovili da ostajemo otvoreni za pregovore kako bismo postigli naše ciljeve", dodao je.

Poziv na evakuaciju iz Hersona pa demanti

Vladimir Saldo je u video izjavi na Telegramu javno zatražio od Moskve da pomogne prebaciti civile u sigurnije ruske regije, no njegov zamjenik je ubrzo demantirao da je u tijeku "evakuacija".

"Gradovi regije Herson svakodnevno su izloženi raketnim napadima", rekao je Saldo.

  • +8
Referendum u Donbasu, Ukrajina Izvor: EPA / Autor: STRINGER

"Stoga je vodstvo hersonske administracije odlučilo pružiti hersonskim obiteljima mogućnost putovanja u druge regije Ruske Federacije na odmor i učenje", rekao je Saldo i dodao da bi ljudi trebali "otići sa svojom djecom".

"Predlažemo da svi stanovnici regije Herson, ako to žele, a kako bi se zaštitili od posljedica raketnih napada...odu u druge regije", rekao je.

Ubrzo je zamjenik guvernera regije objavio video u kojemu je rekao da Saldov apel Moskvi "nije poziv na evakuaciju".

"Nema i ne može biti evakuacije iz regije Herson", rekao je Kirill Stremousov, dodavši da "nitko ne planira povući ruske vojnike iz regije Herson"

Herson je jedna od četiri ukrajinske regije koje je Rusija ovog mjeseca formalno pripojila svom teritoriju, što su Kijev i Zapad osudili kao nezakonitu aneksiju.

Rusija je zauzela većinu regije Herson u prvih nekoliko dana invazije, a ukrajinske vlasti objavile su da je pobjeglo više stotina tisuća stanovnika, što uključuje polovicu prijeratnog stanovništva glavnog grada te regije.

Herson je od kolovoza središte velike ukrajinske protuofenzive. Kijev tvrdi da je vratio više od 1170 četvornih kilometara teritorija.

Bilo kakvi veći teritorijalni gubici u Hersonu ograničili bi ruski pristup poluotoku Krimu dalje prema jugu.