IMA LI OPORBA 76 GLASOVA?

Glasa se o povjerenju Mariću, evo kako bi trebalo izgledati dizanje ruku

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 04.05.2017 06:52
  • Objavljeno 04.05.2017 u 06:25
Bionic
Reading

Imamo 77 glasova, kazao je tijekom rasprave o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću SDP-ov Gordan Maras. No hoće li ih doista biti toliko i hoće li ih biti dovoljno, znat će se tek za vrijeme glasovanja

Glasanje o povjerenju Zdravku Mariću zakazano je za 9.30 ujutro. Za opoziv ministra financija, podsjetimo, oporba koja je pokrenula to pitanje, mora skupiti 76 glasova.

'Imamo 77 glasova', kazao je jučer tijekom rasprave SDP-ov Gordan Maras. No iako je jučer u popodnevnim satima izgledalo kao da SDP ima dovoljnu podršku, do kasnih noćnih sati brojka se ipak smanjila. Pojave li se svi na glasovanju i glasaju li kako su tvrdili u izjavama proteklih dana, računica bi možda mogla doći do potrebne većine. Za sada bi se u potrebnih 76 glasova  pribrojilo 36 zastupnika iz Kluba SDP-a, 10 zastupnika iz kluba HNS/HSU, petero HSS-ovih zastupnika, troje IDS-ovih zastupnika, 15 zastupnika iz Kluba Mosta, trojica zastupnika Živog zida, dvoje zastupnika iz kluba stranke Promijenimo Hrvatsku,  te Goran Aleksić iz Snage. Upitno je kako će se oko opoziva postaviti nezavisni zastupnik Tomislav Saucha koji se zasad nije izjašnjavao. Podrži li opoziv, SDP bi mogao imati potrebnih 76 glasova.

Ta je većina još jučer popodne bila uvećana za jedan glas jer je nezavisni zastupnik Željko Lacković najavio da će glasati za opoziv Marića. No, do jedan ujutro promijenio je mišljenje, te je u raspravi kazao kako će dati podršku Mariću zbog, kako tvrdi, prijetnji Nikole Grmoje.

Glasovanje će pokazati hoće li svi koji su to najavljivali dignuti ruke za opoziv Marića. Kako doznajemo, Most će tražiti da se o povjerenju glasa poimenično. To znači da će svaki zastupnik, nakon što ga se prozove imenom i prezimenom, morati reći je li za opoziv ili nije.

Skupi li se 76 glasova za opoziv, Marić više neće biti ministar. Prema saborskom poslovniku, ako se izglasa nepovjerenje ministru, predsjednik Vlade može umjesto njega predložiti drugoga člana Saboru da mu izglasa povjerenje ili predsjednik Vlade i Vlada mogu podnijeti ostavku. U slučaju ostavke premijera, krenuo bi rok od 30 dana u kojemu bi se tražio novi mandatar za sastavljanje nove vlade.

Izglasa li Sabor nepovjerenje Mariću, Most će aktivirati i prijedlog odluke o raspuštanju Sabora, koju su jučer u 23 sata poslali u proceduru.

Ako pak Sabor odbije prijedlog za izglasavanje nepovjerenja ministru, zastupnici koji su ga postavili ne mogu ponovno podnijeti isti prijedlog prije isteka roka od šest mjeseci od dana podnošenja prijedloga, propisuje saborski poslovnik.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal