POHVALA SKUPU PROTIV ĆIRILICE

Glas koncila: Bajiću, pozabavi se Građanskom akcijom!

10.04.2013 u 11:33

Bionic
Reading

Katolički tjednik 'Glas Koncila' u komentaru najnovijeg broja piše da su sudionici prosvjednog skupa na Jelačićevu trgu protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru očitovali i političku zrelost i svoj stvarni patriotizam, svoju stvarnu skrb za dobro Hrvatske, i to ne bilo kakve nego upravo demokratske Hrvatske.

U uredničkom komentaru 'Protiv nasilničke politike', Ivan Miklenić napominje da su očitovali također da nisu ni približno ono za što ih dio političara i medija unaprijed i naknadno optužuje – ni ekstremisti ni šovinisti nego hrvatski patrioti koji poštuju ustavnopravni poredak i koji legitimno traže da se zakonski okvir glede statusa Vukovara tako riješi da bude u korist mira, istine, pravde i suživota, a da se pritom izbjegne svako produbljivanje i povređivanje nezacijeljenih rana.

'Jer, istina je, da bi svaka demokratska i ozbiljna vlada koja osjeća s narodom i koja je svjesna značenja i uloge grada Vukovara i njegovih nezacijeljenih rana, sama zakonski riješila pitanje ili problem Vukovara već i prije nego što bi se nametnuli i očitovali u javnosti', navodi komentator, dodajući da je dodvornička i nezrela poslušnička politika prema dijelu međunarodne zajednice urodila na domaćem terenu nasilničkim zakonskim nametanjem rješenja koje objektivno ne može biti dobro ni za Hrvate ni za Srbe u Hrvatskoj.

Podsjećajući da po standardnoj europskoj pravnoj stečevini, nacionalne manjine tamo gdje tvore 50 posto stanovništva imaju pravo na jezik, pismo, ploče mjesta i ulica i na svom jeziku, Miklenić navodi kako je koalicijska vlast predvođena SDP-om godine 2002. uvela takvo pravo za mjesta gdje manjine tvore samo jednu trećinu stanovništva, očito ne vodeći računa ni o stvarnom dobru ni Hrvata ni Srba ni njihova budućeg suživota.

Po komentatorovoj ocjeni prosvjedni skup također je očitovao da ni organizatori ni sudionici nemaju ništa protiv Srba kao takvih ili protiv srpskoga naroda odnosno srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj kao takve, već imaju, i to snažno i neopozivo, protiv politike koja je nasilna jer zamagljuje istinu i pravdu.

'Politika koja ne poštuje elementarna načela pravednosti i istine, kao ni stvarnost kakva ona jest, nužno je nasilnička i ne može biti u službi općega dobra', napominje u komentaru, dodajući da se prosvjednici u Zagrebu, a i velika većina građana širom Hrvatske, protive toj nasilničkoj politici, jer nametanje ćirilice samo je vanjsko očitovanje te i takve politike te protivljenje tom nametanju znači protivljenje toj politici, a ne ni Srbima ni ćirilici kao takvoj.

Miklenić smatra da umjesto prepoznavanja aktualne stvarnosti i stvarnog položaja pripadnika srpske nacionalne manjine, sadašnje vlasti slijepo i nekritički slijede diktat ostataka velikosrpske politike koji dolazi i iz dijela hrvatskih Srba i iz dijela srbijanske politike.

Glede uvreda sudionika prosvjednog skupa od strane Građanske akcije, komentator drži da bi državno odvjetništvo trebalo reagirati, jer, kako dodaje, ako taj govor mržnje ne bude sankcioniran, bit će to još jedna potvrda da Hrvatskom u tom aspektu vlada nasilnička politika i da ta politika nije slučajna, niti tek prigodna, nego upravo sustavna.

'No nasilnička politika ne može biti dio demokratske politike, pa je očito da je u Hrvatskoj demokracija ugrožena', stoji u zaključku komentara 'Glasa Koncila'.