POLITIČKI TRANSFER

GLAS i SDP se čerupali za Josipovića, on konačno prelomio: Sad kad Milanovića nema...

23.01.2019 u 12:51

Bionic
Reading

Ivo Josipović je za tportal potvrdio da su točne priče o tome kako je odustao od pregovora o ujedinjenju sa strankom GLAS Anke Mrak Taritaš te da se okrenuo SDP-u

'Jednim dijelom je tako. Na vrbi svirala, što bi rekli', kazao nam je bivši predsjednik i aktualni šef izvanparlamentarne stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez. Iako je stranka koju vodi mala, čini se da na lijevo-liberalnom dijelu političke scene smatraju da ime Ive Josipovića još uvijek ima određenu političku težinu pa je nastala prava jagma potencijalnih partnera koji bi željeli uza se Naprijed Hrvatsku.

Prepričao nam je da su razgovarali s GLAS-om o ujedinjenju i da su se složili oko puno toga, međutim oko jednog važnog dijela ipak nisu. Nisu našli balans između socijaldemokracije i liberalizma.

'Odlučili smo da se ne spajamo, ali ćemo nastaviti suradnju, bez daljnjega. Nema nikakve zle krvi, dapače mislim da smo se zbližili kroz te razgovore', poručio je Josipović, dodavši da su Naprijed Hrvatska! i GLAS vrlo bliske opcije te da jako poštuje Anku Mrak Taritaš, političarku koja je trebala biti predsjednica te zajedničke stranke.

U međuvremenu je došla inicijativa iz SDP-a o mogućem spajanju te će Josipovićeva stranka povesti razgovore o tome kad tako odluči Predsjedništvo.

'Drago mi je da su i u SDP-u svjesni toga da treba početi objedinjavati ljevicu i lijevi centar jer ovo sve skupa ne ide dobro', smatra Josipović.

Jesu li se sada promijenili uvjeti u SDP-u, koji su ga spriječili da se nakon predsjedničkog mandata vrati u okrilje stranke čiji je bio član i koja ga je nominirala za predsjednika? 'Jasno je da su se promijenili', kaže bivši predsjednik, objašnjavajući da se nije vratio u SDP jer nije bio zadovoljan politikom koju je vodilo tadašnje vodstvo te tadašnji predsjednik stranke Zoran Milanović. Podsjetio je da je tada predviđao probleme koji su kasnije došli.

No, naglašava, nije tu bilo nekakvog neprijateljstva.

  • +2
Ivo Josipović u Južnoj Koreji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivo Josipović

'Cijelo sam vrijeme zagovarao socijaldemokraciju na drugačiji način nego tadašnje vodstvo. Smatrao sam da SDP treba biti perjanica pozitivnih reformi. S druge strane, u vodstvu nije bilo sklonosti za takve stvari. Stranka služi nekoj politici i ako nema te politike, onda nema puno smisla biti u stranci. Čini mi se da su sada u SDP-u zapuhali neki novi vjetrovi kada je riječ o ujedinjavanju i razumijevanju scene, a iz razgovora s kolegama vidim da i oni razmišljaju o reformama, pa ćemo valjda naći zajednički jezik', smatra Josipović.

Što se tiče nove kandidature za predsjednika o kojoj se spekulira u javnosti, a koju ni sam Josipović nije odbacio kao nemoguću, kaže da to nije tema razgovora sa SDP-om. 'Ono što treba vidjeti je tko ima ozbiljne izglede, no to zaista nije tema razgovora sa SDP-om, već ujedinjenje', poručio je Josipović.

O mogućoj kandidaturi za predsjednika navodno razmišlja i Milanović, pa bi sigurno bilo zanimljivo vidjeti sraz nekadašnjeg premijera i predsjednika protiv aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.