MANJINE U JAVNE TVRTKE

Gjenero o Pupovčevim apetitima: To je svinjarija!

29.09.2016 u 12:51

Bionic
Reading

Politički analitičar Davor Gjenero nazvao je zahtjev SDSS-a i Milorada Pupovca za zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u upravama državnih poduzeća – svinjarijom. 'Bojim se da se u zahtjevu SDSS-a radi o tome da se dio političke elite po kratkom postupku zbrine u državnim ili javnim poduzećima, što je izrazito loš potez', poručio je Gjenero

Prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj regulira prvenstveno Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Njihovu zastupljenost u tijelima lokalne i regionalne samouprave, policiji, pravosuđu i slično reguliraju i neki drugi zakoni. No baš niti jedan zakon ne spominje da bi pripadnici nacionalnih manjina trebali po nekom ključu biti zastupljeni u upravama javnih i državnih tvrtki, kao što je to, u jeku pregovora s HDZ-om oko formiranja većine, izvukao Milorad Pupovac.

'To je svinjarija! Državna i javna poduzeća moraju biti ekspertno vođena. Njihovi menadžmenti i uprave ne mogu se birati ni prema kakvim drugim ključevima nego po načelu kompetentnosti', kazao je za tportal Gjenero, inače autor istraživanja i publikacije 'Ostvarivanje prava na zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina u javnim službama i osiguravanje rodne ravnopravnosti u 2012. godini' koju je izdao Srpski demokratski forum, politički rivali Pupovčevog SDSS-a.

Treba se, ističe, voditi računa o tome da se na područjima na kojima živi velik broj pripadnika nacionalnih manjina, koji su i inače teže zapošljivi, dugoročno postavi nekakva razmjernost u zaposlenosti i to je u skladu s intencijama tog ustavnog zakona.

Vrijedi li Erdutski sporazum?

Pupovac i SDSS posljednjih dana, osim zastupljenosti u javnim poduzećima, izvlače Erdutski sporazum iz 1995. te Pismo namjere iz 1997. Tim su dokumentima regulirana prava pripadnika srpske nacionalne manjine u istočnoj Slavoniji u sklopu mirne reintegracije. I u tim aktima se ne spominje zapošljavanje u javnim poduzećima, već zastupljenost u tijelima lokalne i državne uprave. SDSS je aktualizirao i pravo na četiri zamjenika ministara, na koje srpska nacionalna manjina ima pravo prema tim dokumentima. To je pravo realizirano za vrijeme SDP-ove, Račanove vlade na početku 2000-ih te u dva mandata vladavine Ive Sanadera, što je ukinuo Zoran Milanović. Tada je službeno objašnjeno iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje je vodila Vesna Pusić da su Erdutski sporazum i Pismo namjere akti koji su prostorno i vremenski ograničeni jer su prijelazna prava imala rok, a odnosila su se samo na dio okupirane istočne Slavonije. Također je istaknuto da se prava nacionalnih manjina reguliraju Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, u koji su ugrađeni i raniji akti.


Smatra da se u zahtjevu SDSS-a skriva želja da se dio političke elite 'po kratkom postupku zbrine u državnim ili javnim poduzećima'. 'Na taj način dugoročno štetite zaštiti manjinskih prava jer se stvara kasta koja je nadzaštićena i stvara se dojam u javnosti da pripadnost manjini znači nekakvu privilegiju i zaštitu, a u stvarnosti situacija nije takva', poručuje.

S obzirom na to da je Pupovac danas djelomično ublažio zahtjev tvrdeći da bi pripadnici, recimo srpske nacionalne manjine, trebali participirati u radu lokalnih komunalnih poduzeća. Pita se tako Pupovac je li normalno 'da 20 godina nakon rata sredine koje su imale vodovod od sedamdesetih sad imaju infrastrukturu vodovoda, a kroz njih voda ne teče'. 'Smiljčić kod Benkovca ima tekuću vodu, ali u Islamu Grčkom voda ne teče. Islam Latinski ima vodu koja teče kroz isti vodovod. Je li to normalno ili je to diskriminacija?', dodaje.

Gjenero pak smatra da se ti 'vodovodni' problemi ne rješavaju tako da zaposlite Srbe u upravama tih poduzeća. 'Morate osigurati to da imaju ravnopravno pravo i dodatnu zaštitu prilikom zapošljavanja, ali ne na taj način da se mora zaposliti Srbin da vodi računa o tome da Srbi imaju vodu'.

To bi dovelo, misli naš sugovornik, do toga da SDSS zaposli 'dio svojih političkih funkcionara na lokalnoj razini i da se oni pobrinu za to da se do prvih idućih izbora pitanje opskrbe te sirotinje ne postavlja'. 'Nema garancije da će ta skupina biti zaštićena i da će njihova prava biti zaštićena tako što ćete osigurati sinekure u državnim poduzećima', zaključuje.