uvjerljiva prednost

Georgia potvrdila Bidenovu pobjedu nakon ručnog prebrojavanja glasova

20.11.2020 u 09:28

Bionic
Reading

Američka savezna država Georgia potvrdila je izabranoga demokratskog predsjednika Joea Bidena kao pobjednika izbora 3. studenoga u državi pošto je u četvrtak završeno ručno prebrojavanje glasova, rekao je državni tajnik Brad Raffensperger.

Ponovno prebrojavanje - koje je pokrenuto nakon neslužbenih rezultata prema kojima je Biden vodio pred republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom za oko 14.000 od više od 5 milijuna glasova - potvrdilo je Bidenovu pobjedu za 12.284 glasa, prema podacima Raffenspergerova ureda.

"Provjera je potvrdila da je prvotno strojno prebrojavanje točno prikazalo pobjednika na izborima", navodi se u izjavi državnog ureda u četvrtak navečer.

Promjene u ukupnom broju glasova bile su "unutar očekivane granice ljudske pogreške koja se događa prilikom ručnog brojanja glasačkih listića", navodi se.

Biden je prvi demokratski kandidat koji je pobijedio u Georgiji od Billa Clintona 1992.

Biden je u izbornom kolegiju osvojio 306 elektorskih glasova prema Trumpovih osvojenih 232, što je znatno iznad 270 glasova koliko je potrebno za pobjedu.

  • +25
Pobjednički govor Joea Bidena i Kamale Harris Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Harnik / AFP / Profimedia

Očekuje se da će republikanac Raffensperger formalno potvrditi Bidenovu pobjedu u petak, unatoč Trumpovu pritisku koji bez dokaza tvrdi da su počinjene izborne prijevare u državama u kojima je izgubio od Bidena, uključujući Georgiju.

Raffensperger je za lokalnu televizijsku postaju rekao da Trumpova kampanja nije iznijela dokaze kojima bi podržala tvrdnje o prijevari u toj državi.

"Nismo vidjeli ni jedan dokaz, bilo što što bi to potvrdilo - jednostavno nije se pokazalo", rekao je Raffensperger za televizijsku mrežu WSB-TV.

Trumpova kampanja može zahtijevati ponovno prebrojavanje nakon što rezultati budu potvrđeni, jer je prednost manja od 0,5 posto.