UZ PIZZU SA SOLJAČIĆEM

Genijalci MIOC-a svjetski prvaci u informatici!

31.05.2016 u 10:38

Bionic
Reading

Učenici zagrebačke XV. Gimnazije, popularnog MIOC-a, postali su svjetski prvaci u informatici na elitnom natjecanju koje je ovih dana održano u SAD-u

MIOC su na srednjoškolskom natjecanju ACSL All-Star 2016. predstavljala tri tima od po pet sudionika – juniorski sastavljen od učenika prvog razreda, seniorski u kojem su sudjelovali učenici četvrtog razreda i tzv. Intermediate, odnosno srednji, koji je bio sastavljen od učenika drugih i trećih razreda.

Juniori i seniori osvojili su prva mjesta, dok je srednji tim osvojio drugo mjesto. Izuzetan uspjeh bogato je nagrađen – dobili su 10 računala HP Chromebook, dok je škola dobila Kindle e-book reader. Pokrovitelj je bio Google.

Pobjednički timovi trenutno su na putu u Hrvatsku; vraćaju se danas u 19.15 h u Zračnu luku Zagreb. Njihov uspjeh za tportal stoga je prokomentirala ravnateljica MIOC-a Ljiljana Crnković.

Soljačić ih častio dobrom pizzom

'Ove godine natjecanje se odvijalo pored Bostona u gradu Nashua (New Hampshire). Poznato je da je Boston 'Meka i Medina' američkih sveučilišta, a mi smo to iskoristili jer ondje imamo bivše učenike MIOC-a koji su sada ugledni svjetski znanstvenici. Jedan od njih je i Marin Soljačić', rekla je Crnković.

Ravnateljica kaže da su ovu činjenicu iskoristili kako bi učenici posjetili i upoznali MIT, ali i Harvard i Bostonsku podružnicu hrvatske informatičke tvrtke Repsly.

'MIT je najjači američki fakultet za područje inženjerstva za koje su naši učenici primarno zainteresirani. Soljačić je za njih izdvojio čak dva sata vremena. Odveo ih je na svoj institut, govorio im o projektima koji se tamo rade i koliko sam čula počastio ih dobrom pizzom', ispričala je ravnateljica naše najpoznatije gimnazije pa dodala:

'U vodstvu našeg drugog poznatog znanstvenika, Joška Silobrčića, razgledali su ugledno sveučilište Harvard. Konačno posjetili su i poslovnicu naše tvrtke Repsly.'

Pomogli im veliki i mali donatori

Crnković kaže da je zanimljiv način na koji su prikupljali donacije za natjecateljsko putovanje koje nije jeftino.

'Troškovi puta u Boston za 15 učenika i dvoje nastavnika nisu mali. Stoga svake godine skupljamo donacije za tu svrhu. Redovno nam se javljaju informatičke tvrtke u kojima često rade naši bivši učenici. Primjerice jedna informatička tvrtka nam je donirala 13.000 kuna. No u akciju se uključuju i pojedinci. Jedna gospođa darovala je 50 kuna, jedan gospodin 100, a jedna gospođa čak 500 kuna', pojasnila je Crnković.

Od grada Zagreba dobili su 10.000 kuna, a očekuju da će se na njihov poziv odazvati i resorno ministarstvo koje za sada još nije reagiralo.

Kako bi stigli do završnice natjecanja 'miočani' su morali proći više krugova provjere znanja preko interneta. Škola će za njih prirediti doček u zračnoj luci.

'Već ste dosadni'

Crnković ističe da su pobjede učenika MIOC-a već postale očekivane, svojevrstan standard.

'Kada mi se u vezi ove vijesti javila jedna novinarka rekla mi je: 'Bože kako ste već dosadni s tim pobjedama svake godine'. Naši učenici plasiraju se na važna natjecanja svake godine. Zaista smo škola koja puno pozornosti posvećuje informatici jer smo prirodoslovna gimnazija, Matematičko informatički obrazovni centar. Gotovo 60 posto sudionika na državnim natjecanjima iz informatike dolazi iz naše škole. Tri naša učenika pripremaju se za informatičku olimpijadu, a imamo i kandidate za matematičku olimpijadu, za mediteransko natjecanje za europsko i za druga. Nastojimo im omogućiti da idu u svijet i mjere se s drugima, zašto ne', poručila je ravnateljica.