JOSIPOVIĆ IMENOVAO

General Šundov novi vojni predstavnik pri NATO-u i EU-u

26.10.2011 u 20:03

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović primio je načelnika Glavnog stožera OSRH, general pukovnika Dragu Lovrića i novoimenovanog vojnog predstavnika OSRH pri Sjevernoatlanskom savezu (NATO) i Europskoj uniji (EU), general bojnika Mirka Šundova

Razgovaralo se o zadaćama koje obnašaju naši predstavnici u tijelima Saveza i pri Europskoj uniji te o operacijama koje se provode, a u kojima sudjeluju Oružane snage Republike Hrvatske, priopćili su iz Ureda Predsjednika.

Predsjednik Josipović, navode dalje, naglasio je značaj i ulogu vojnog predstavnika Hrvatske u NATO-u i EU-u, a posebno u kontekstu budućeg članstva u Europskoj uniji. Jednako tako bilo je riječi o budućem angažmanu i razini ambicija Hrvatske u vojnim aktivnostima i operacijama NATO saveza i EU-a.

Inače predsjednik Ivo Josipović je prethodno na osnovu svojih ovlasti, na prijedlog ministra obrane Davora Božinovića, a uz prethodnu konzultaciju s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, imenovao general bojnika Mirka Šundova na dužnost vojnog predstavnika Oružanih snaga Republike Hrvatske pri Sjevernoatlanskom savez (NATO) u i Europskoj uniji u sastavu Stalne misije RH pri Sjevernoatlanskom savezu, sa sjedištem u Bruxellesu. Imenovanje stupa na snagu 1. prosinca 2011.

General bojnik Mirko Šundov diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti, magistrirao i doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Završio je Ratnu školu Ban Josip Jelačić te više različitih tečajeva u RH i inozemstvu od kojih su najznačajniji tečaj za visoke dužnosnike u misijama UN-a, tečaj za visoke dužnosnike – Centar za sigurnosne studije George C. Marshall te pilot tečaj o NATO-u .

Obnašao je različite dužnosti u OSRH, a najznačajnije među njima su: zapovjednik IV.brigade Zbora narodne garde, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Zbornog područja Split, načelnik Uprave za školstvo Glavnog stožera HV, zamjenik zapovjednika Zbornog područja Ston, zapovjednik Zbornog područja Knin, zapovjednik Zapovjedništva za obuku, zapovjednik Ratne škole Ban Josip Jelačić, zapovjednik Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku i ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta Petar Zrinski.

Odlikovan je s više odlikovanja i medalja među kojima su: Red Nikole Šubića Zrinskoga, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera i Spomenica Domovinskog rata 1990-1992.