David Petraeus

General i bivši šef CIA-e o ukrajinskoj protuofenzivi: 'Niti mi ne bismo mogli protiv Rusa'

25.08.2023 u 15:23

Bionic
Reading

Sve više američkih medija nesklono je ukrajinskoj ljetnoj protuofenzivi, koja doslovno traje cijelo ljeto i zasad nije ostvarila nijedan važniji cilj, no umirovljeni američki general David Petraeus, ujedno bivši šef CIA-e, smatra da bi se ruska obrana mogla uskoro posve raspasti

Nekad najviše rangirani američki general, koji se proslavio ratovanjem u Iraku i Afganistanu, tvrdi u kolumni, koju je napisao s vojnim povjesničarem Frederickom Kaganom, da Ukrajina itekako ima potencijal za probijanje ruske obrane.

'Umjeren sam optimist i mislim da Ukrajina može probiti ruske linije na nekoliko mjesta. Treba biti strpljiv jer iako protuofenziva traje deset tjedana i ostvarila je umjeren napredak, ona će se nastaviti u idućim mjesecima', tvrdi general.

Petraeus pojašnjava da se branitelji mogu jako dugo držati pod napadima sve dok u jednom trenutku ne 'puknu' i počnu se nekontrolirano povlačiti. U tom trenutku, napadačka snaga, u ovom slučaju Ukrajinci, može brzo i daleko napredovati prije nego što se ruska obrana konsolidira u pozadini. 'Ukrajinci žele postići taj efekt i nema razloga da se to ne dogodi', kaže general.

Rusi imaju mrežu rovova, minskih polja i tenkovskih zamki dugu 600 kilometara, a protiv toga teško bi se borila i američka vojska, dodao je.

'Iskreno, mislim da niti mi ne bismo mogli protiv Rusa, a slične situacije doživjeli smo samo u Iraku, gdje smo imali totalnu zračnu nadmoć te golem broj vojnika i oklopa. Ukrajinci su se impresivno prilagodili situaciji i koriste dobru taktiku, koju je britanski admiral Tony Radakin nazvao 'izgladni, razvuci i udari'. Oni jednostavno moraju pritiskati dok negdje linija ne pukne, a tad u borbu treba uvesti rezerve i udariti svom snagom, opisuje Petraeus.

Početkom protuofenzive u lipnju Ukrajina je napala snažnim oklopnim jedinicama, pri čemu je imala velike gubitke oklopnih vozila i tenkova, pa se približavanjem jeseni taktika bitno promijenila i sada izgleda gotovo identično ruskoj - svakodnevno granatiranje neprijatelja i manji napadi pješadijom.

'Kroz minska polja se ne može, ne možete ostvariti napad mehaniziranim snagama, zato Ukrajinci ostvaruju male, ali značajne pobjede u pješadijskim okršajima', zaključuje odlikovani američki general.

Sredinom ovog mjeseca izvori iz američke obavještajne zajednice kroz medije su plasirali poruku da ukrajinska protuofenziva neće uspjeti te da se strateški cilj - oslobođenje grada Melitopolja, čime bi se ruske snage u Ukrajini prepolovile i izolirao Krim - neće dogoditi.

  • +35
Rat u Ukrajini - ukrajinska vojska u rovovima Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP