ekstremni desničar

Geert Wilders osuđen zbog kolektivne uvrede Marokanaca

04.09.2020 u 19:18

Bionic
Reading

Prizivni sud osudio je u petak čelnika nizozemske krajnje desnice Geerta Wildersa zbog kolektivnog vrijeđanja Marokanaca, ali je odbacio optužnicu za poticanje mržnje.

Sud nije izrekao kaznu Geertu Wildersu za događaje iz 2014. tijekom skupa u Den Haagu kada je Wilders pitao svoje pobornike žele li "manje ili više Marokanaca", a oni su odgovorili "Manje! Manje!"

"Sud smatra Wildersa krivim za kolektivno vrijeđanje 19. ožujka 2014. Sud za to neće izreći nikakvu kaznu", rekao je sudac J.M. Rienking i dodao da ga oslobađa ostalih optužbi.

Geert Wilders je 2016. na prvostupanjskoj instanci osuđen za kolektivno vrijeđanje i poticanje na mržnju. Tada je tvrdio da se protiv njega vodi "politički proces" i uložio je žalbu.

Prije izricanja presude je na Twitteru napisao da će presuda "odrediti je li Nizozemska postala korumpirana republika banana gdje se protiv čelnika oporbe vodi politički proces".

Njegova Slobodarska stranka (PVV) je druga u parlamentu, iza liberalne VVD premijera Marka Ruttea. Parlamentarni izbori su predviđeni 2021. godine.