godina dana od potresa

Gdje je zapelo s obnovom Zagreba? Ministar Horvat: 'Nigdje nije zapelo, proces se događa korak po korak'

21.03.2021 u 20:46

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva Darko Horvat objašnjava gdje je zapelo s obnovom Zagreba i otkuda novac za obnovu

Zagreb je u jeku epidemije i nacionalnog zatvaranja prije godinu dana pogodio potres. U 6:24, 22. ožujka prošle godine glavni je grad pogodio potres od 5,5 prema Rihteru.

Posljedice potresa vidljive su i 365 dana poslije.

Ministar graditeljstva Darko Horvat objašnjava gdje je zapelo s obnovom Zagreba i otkuda novac za obnovu. "Nigdje nije zapelo, proces se događa korak po korak. Pred izdavanjem smo potrebitih odluka. Napravljeni su procesi", uvjerava Horvat i napominje kako su zgrade spremljene za rušenje ili obnovu.

"U Zagrebu će u idućih mjesec dana biti riješeni zahtjevi. Sutra neće biti bagera na ulicama Zagreba, ali sutra će novih 50-ak odluka biti spremno. Ako želimo pravedno utrošiti novac iz EK moramo poštivati proceduru", kazao je za Dnevnik Nove TV.

Do sada je, kaže potpisano 88 odluka za obnovu. Damir Vanđelić kaže da još njemu u Fond ništa nije stiglo. "Svako rješenje ima potrebnu proceduru. Nitko ne bi htio biti dio procesa sumnje, ne želimo greške i možda zbog toga traje proces nešto duže", odgovara ministar.

iste lokacije prije - poslije

[FOTOPRIČA] Ovako Zagreb izgleda danas, a ovako je izgledao 22. ožujka prošle godine nakon potresa

Pogledaj galeriju

Pozvao je Zagrepčane da samo s osobnom iskaznicom u Centru podnesu zahtjev. Mnogi se žale da je procedura prekomplicirana. Ministar tvrdi da nije.

"Ti procesi nisu komplicirani, treba doći na propisano mjesto, zahtjev se predaje poštom...Ako dođete u Info centar u Kneza Mislava sve možete riješiti samo s osobnom", kaže. Otkriva kada će prvi strojevi na ulice Zagreba. "To će se dogoditi u lipnju. To će raditi dionici građevinskog sektora. Uspjeli smo napraviti snimku stanja, to će raditi naši radnici", uvjeren je.

Potres u Zagrebu 22.3.2020. Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/PIXSELL