'DA'

Gdje je najjeftinije registrirati vozilo?

12.06.2012 u 16:00

Bionic
Reading

U Daruvaru je prvih pet mjeseci 2012. u tom je gradu registrirano 731 osobno vozilo, čak 624 više nego godinu prije, i četiri puta više teretnih i radnih vozila nego u cijeloj 2011. i jednog jedinog razloga: obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti najjeftinije upravo u tom gradu

Za popularnost oznake 'DA' na vozilu zaslužne su leasing-kuće koje daruvarskim tablicama kupcima štede od 800 do 1000 kuna, ovisno o snazi vozila.

Za razliku od fizičkih osoba, koje moraju imati prebivalište u mjestu čiju oznaku dobiva njihovo vozilo, leasing-kućama dovoljna je podružnica registrirana u mjestu zone niskog rizika da bi njihovi klijenti mogli uživati jeftinije osiguranje.


'Bitno je ime vlasnika u knjižici vozila. Ako je posrijedi leasing-kuća s podružnicom u gradu nižeg rizika, posao je pravno čist', potvrdio je za Večernji list Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Nepravda se nanosi i stanovnicima 'rizičnih' gradova koji su mnogo manje na cesti od autoprijevoznika. 'Istina, protivno je smislu, ali nije protuzakonito', slaže se Pauković koji, pak, ističe da ni HUO ni Hanfa ne utječu na cijene – one su ekskluzivitet osiguravatelja, premda ih Hanfa mora odobriti.

Bilo je, otkriva, pritisaka prijevoznika na osiguravatelje, kako bi ukinuli zone, no jedinstvena zona zasigurno ne bi bila i najjeftinija, prije će biti – najskuplja. No, dok je stanje ovakvo, ne iznenađuje podatak da je od kraja 2010. broj vozila osiguranih u Daruvaru porastao sa 6.915 na 7.851, a broj teretnjaka sa 645 na 1.062.