caritasovo prihvatilište

Gdje idu oni koji izgube sve: 'Bio sam poduzetnik, imao dva stana, a sad sam beskućnik'

19.10.2023 u 13:42

Bionic
Reading

Velika većina onih koji jedva spajaju kraj s krajem pomoć potraži u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, koji obilježava 90 godina postojanja. Svoje temelje Caritas je postavio davne 1942. godine zbrinjavajući ratnu siročad, a od tada do danas utočište je mnogima koji nemaju kamo

Miljenko Jurušić, korisnik prihvatilišta za beskućnike, bio je uspješan bjelovarski poduzetnik. U jednom danu ostao je bez svega i našao se na ulici, javlja HRT.

'Imao sam dva stana, ostao bez njih. Pranje novca je u pitanju, kaže. Jedna pogrešna životna odluka dovela ga je do toga da posljednjih pet godina živi kao beskućnik. Utočište je pronašao u prihvatilištu za beskućnike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

'Jako je dobra hrana, gospođa voditeljica je dobra, uvjeti su dobri', kaže HRT-u. Prihvatilište djeluje sedam godina. U njemu su do sada boravila 552 korisnika. Namijenjeno je isključivo muškarcima. Korisnici mogu doći jedino s uputnicom Centra za socijalnu skrb.

Trenutačno ondje boravi 16 korisnika. Iva Hrvačić, voditeljica prihvatilišta za beskućnike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, ističe da su prije korisnici bili puno mlađi,  u dobi od 18 do 30 godina, a sada je najčešće riječ o ljudima u srednjim 50-ima.

'To je dob kada izgube posao, a nisu dovoljno stari za mirovinu', govori Hrvačić.  Nakon prometne nesreće na ulici se našao i Jadranko Palčec. Život ga nije mazio, ali on se ne predaje. 'Ja sam tu u kuhinji, volontiram, kuham. Imam dva vrta. Po kući radim, znam gletati jer sam građevinac, uvijek sve popravke napravim i tako mi prođe vrijeme. Imam probleme s kičmom. Vratit ću se u svoj posao, doktor mi produljuje svake dvije godine, a ja to ne mogu čekati. Tako će mi do mirovine, a ja imam 51 godinu, ne mogu ja to čekati. Moram ići raditi'. rekao je.