razdvajanje otpada

Kamo će Zagrepčani koji žive u zgradama s vrećama za plastiku i metal?

26.04.2019 u 21:47

Bionic
Reading

Zagrepčanima koji žive u kućama ovih dana na adresu stižu paketi sa žutim vrećama za prikupljanje plastičnog i metalnog otpada. I dok oni nemaju problema s tim gdje će otpad držati dva tjedna dok ga Čistoća ne pokupi, oni u zgradama, kojima će se vrećice početi dijeliti za mjesec dana, prema svemu izražavaju skepsu i negoduju zbog najave da će se zeleni otoci postupno ukidati

Poštari su u Zagrebu prije dva dana započeli s podjelom žutih vrećica za odvojeno prikupljanje plastike i metalne ambalaže po kućama. Nakon što se sto tisuća paketa od po trinaest 60 litarskih vreća podijeli po kućama, na red će doći tristo tisuća komada namijenjenih za kućanstva u stambenim zgradama.

I dok oni koji žive u kućama s odlaganjem otpada, kojeg Čistoća odvozi dvaput mjesečno, nemaju problema, mnogi stanari, a posebno oni u manjim stanovima bez balkona, kao i oni koji u zgradama nemaju zatvorene smetlarnike, pitaju se što će njima uopće vrećice.

Dodatnu zbunjenost izazvala je činjenica da su donedavno na zelenim otocima kontejneri otvorenog tipa za plastiku zamijenjeni s tzv. zvonima, a prije koji dan novi direktor Čistoće Jure Leko najavio je tendenciju da se uvođenjem vrećica u konačnici smanji broj zelenih otoka.

A upravo njihov broj se unazad godinu, dvije dana se povećao.

Građani s kojima smo razgovarali, posebno oni koji žive u stanovima, smatraju da im vrećice mogu poslužiti, ali istovremeno ističu da nemaju namjeru otpad gomilati petnaest dana u kući čekajući dan da je Čistoća odveze. Pravdaju to prije svega skučenošću životnog prostora u stanu i higijenskim razlozima. Dodaju da najava smanjenja zelenih otoka za njih nije dobra ideja jer će u tom slučaju otpad iznositi pored kontejnera na ulicu.

'Problem će biti i biootpad'

Renato Petek (Naprijed Hrvatska – Progresivni Savez), gradski zastupnik u Skupštini, kaže kako pozdravlja svaku odluku koja ima za cilj razdvajanja što veće količine otpada na kućnom pragu.

'Ovo s vrećama je dobra ideja i nije to neka novost. To postoji u svijetu. S druge strane, u potpunosti razumijem ljude koji žive, posebice u manjim stanovima ili zgradama koje nemaju zatvorene smetlarnike. Bit će tu dosta problema i da bi se sustav implementirao i zaživio trebat će, pokazuju to iskustva drugih sredina, od tri do pet godina. Zagreb je sve odlučio, nakon što se petnaestak godina ništa nije radilo po pitanju razdvajanja, napraviti sve preko noći, a to ne ide tek tako', smatra Petek.

  • +7
Podjela vreća za plastiku Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Činjenica da se broj zelenih otoka povećao uz objašnjenje da je to potrebno da bi se sada najavilo njihovo smanjivanje, kaže, upućuje na lutanja gradske politike s otpadom. Također smatra da će problem biti i s biootpadom koji će se voziti jednom tjednom, a cijelo vrijeme će stajati ispred zgrada koje nemaju zasebne prostorije.

'Ljeti to neće biti ugodna situacija, pa se nadam da će se način i broj odvoza korigirati', naveo je Petek.

Građanima kvalitetno sve objasniti

Ako novi način prikupljanja plastičnog i metalnog otpada poboljša uslugu Čistoće i pridonese boljem zbrinjavanju otpada, uz istu ili nižu cijenu u budućnosti za Zagrepčane, to treba podržati, smatra Tomislav Stojak (HNS) .

'Vidjet će se vrlo brzo kroz svakodnevnu primjenu novih vrećica je li sve to dobro osmišljeno i imaju li Čistoća i Holding dovoljno kapaciteta da na zadovoljstvo građana zbrinjavaju otpad kvalitetnije nego sada', istaknuo je Stojak.

Smatra da će u samoj provedbi biti nejasnoća i određenih problema, ali dodaje da je na Čistoći i Holdingu odgovornost da sugrađanima što kvalitetnije prezentiraju i objasne način odlaganja i gdje se koja vrsta otpada i kako odlaže.

  • +6
Procesuiranje ambalaže Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL