KAOS U OBALI BJELOKOSTI

Gbagbo se krije u bunkeru s obitelji

05.04.2011 u 13:50

Bionic
Reading

Poraženi predsjednički kandidat, dosadašnji predsjednik Obale Bjelokosti Laurent Gbagbo skriva se s obitelji u podrumu svoje čuvane rezidencije u Abidjanu, dojavio je visoki vojni izvor BBC-ju

Snage lojalne Gbagbovom rivalu Alassaneu Ouattari, kojeg je UN priznao kao legitimnog predsjednika Obale Bjelokosti, potvrdile su da su okružile posjed.

Trupe lojalne Ouattari ranije su poručile da su već poharale predsjedničku rezidenciju u glavnom gradu te zapadnoafričke države.

UN i francuski helikopteri u ponedjeljak su napali ciljeve oko posjeda.

Gbagbo odbija sići s vlasti iako ga je i izborna komisija Obale Bjelokosti proglasila gubitnikom na izborima održanim u studenom prošle godine.

BBC-jev novinar Andrew Harding razgovarao je s visokim vojnim izvorom u zapadnom dijelu Abidjana, gdje su stacionirane stotine Ouattarinih pristaša.

Izvor je rekao da je predsjednička rezidencija u potpunom okruženju te da su Gbagbo i članovi njegove obitelji u bunkeru.

Gbagbov glasnogovornik izjavio je za AFP da on još nije spreman na predaju, iako je predstavnik Ouattare u Parizu, Ali Coulibaly, rekao francuskim medijima da Gbagbo želi dogovoriti uvjete svog povlačenja.

Po podacima UN-a, od sredine prosinca u sukobima koji je izbili nakon izbora poginule su najmanje 173 osobe, uglavnom Ouattarine pristaše. Gbagbova vlada spominje 53 poginulih od kraja studenoga, od kojih 14 članova snaga obrane i sigurnosti, odanih režimu.

Više od 19.000 državljana Obale Bjelokosti izbjeglo je u susjednu Liberiju zbog nasilja u zemlji, objavio je UN.