OBALA BJELOKOSTI

Gbagbo mora ustupiti vlast pobunjenicima!

31.03.2011 u 10:35

Bionic
Reading

UN-ovo Vijeće sigurnosti usvojilo je rezoluciju kojom se određuju sankcije poraženom predsjedničkom kandidatu u Obali Bjelokosti Laurentu Gbagbi i njegovim suradnicima, jer je odbio predati vlast međunarodno priznatom predsjedniku te države Alassaneu Ouattari, stoji u priopćenju objavljenom na UN-ovim internetskim stranicama

Vijeće sigurnosti u rezoluciji 1875 prvi put izričito navodi da Gbagbo mora ustupiti vlast Ouattari kojega UN i sve zemlje svijeta priznaju i smatraju pobjednikom predsjedničkih izbora održanih u studenom prošle godine.

Među navedenim sankcijama su zabrana putovanja i zamrzavanje imovine Gbagbi, njegovoj supruzi Simone i trojici najbližih suradnika. Borci lojalni međunarodno priznatom predsjedniku Obale Bjelokosti Alassaneu Ouattari u četvrtak su preuzeli kontrolu nad administrativnim središtem zemlje.

Međunarodna zajednica Ouattaru je priznala kao pobjednika predsjedničkih izbora održanih u Obali Bjelokosti u studenom, no njegov protukandidat Gbagbo odbio je predati vlast. U priopćenju se ističe da je u nasilju koje je nastalo nakon predsjedničkih izbora ubijeno gotovo 500 ljudi. Vijeće je najoštrije osudilo nedavnu eskalaciju nasilja u cijeloj zemlji, što bi se moglo smatrati i zločinom protiv čovječnosti, zaključilo je u rezoluciji petnaesteročlano tijelo.